redactie
redactie Gedrag 21 juni 2018

Zelf online bestellen

antwoord

Jullie zoon vindt dat hij zelfstandig dingen moet kunnen bestellen en kopen. En dat heeft hij nu ook gedaan zonder overleg. Bovendien is het spel nu gebruikt, wat retourneren lastig of zelfs onmogelijk maakt. Wat doe je dan als ouder? Voor ik inga op dat wat nu al gebeurd is, allereerst een paar vragen die ik jullie wil stellen: 

  1. Krijgt jullie zoon zakgeld, als hij er zelf voor spaart mag hij het dan wel kopen?
  2. Gaat het erom dat hij zonder overleg iets heeft gekocht of mag hij van jullie überhaupt niks bestellen of kopen?

Om met hem helder en goed af te spreken hoe dit in het vervolg gaat, moeten jullie eerst zelf een heel duidelijk standpunt innemen. Op basis daarvan kunnen jullie met hem in gesprek gaan en afspraken maken.

Het werkt met pubers het beste als je ze laat meedenken en echt ruimte geeft voor hun mening en ideeën. Kom tot een duidelijk besluit. Het is uiteraard geheel aan jullie als ouder, maar ik vind het voor een kind van deze leeftijd reëel als je afspreekt dat kopen in principe mag, maar altijd in overleg met jullie. Wanneer hij het van zijn zakgeld zelf kan betalen mag het, maar op afbetaling kopen mag niet. Leg hem heel goed uit hoe dat kan uitpakken en wat het gevaar daarvan is. Laat hem meedenken over de consequenties als hij de afspraken in het vervolg niet nakomt. 

Dan blijft staan dat het nu al gebeurd is. Hoe jullie daar op kunnen reageren, hangt wat mij betreft samen met jullie standpunt en de afspraak tot nu toe. 
Was de afspraak heel duidelijk dat hij het niet mocht doen? Dan zul je daar gevolgen aan moeten verbinden om geloofwaardig te blijven. Voor mij staat buiten kijf dat hij zelf moet opdraaien voor alle kosten. Dus of sparen met zijn zakgeld en/of klussen doen waarmee hij het ‘terugverdient’. 
Het spel bij jullie houden tot hij het volledig heeft afbetaald, lijkt mij ook een goede consequentie. 

Of je daarnaast nog een ‘straf’ oplegt, zou voor mij ook afhangen van de volgende factoren: 

  • Ziet hij na het gesprek zelf in dat hij fout zat?
  • Heeft hij constructief meegedacht? 
  • Staat hij achter de nieuwe afspraak?
Reageer op artikel:
Zelf online bestellen
Sluiten