Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Zelfbevredigen

antwoord

Er zijn kinderen die op jonge leeftijd ontdekken dat bepaalde bewegingen hen een lekker gevoel geven. Je schrijft dat je het niet wil accepteren en het gewoon niet wil hebben. Dat is natuurlijk je goed recht, maar ik wil je toch een aantal dingen meegeven ter overweging, zodat je kunt kijken wat voor jou en je zoon het beste voelt.

  • Wat je zoontje doet, heeft nog niks met seksuele handelingen te maken, tenminste niet in de zin dat je zoontje weet of begrijpt dat dat door jou en anderen zo gezien wordt. Hij vindt het gewoon een prettig gevoel geven, verder niks. 
  • Door jouw reactie erop (boos worden, verbieden enz) merkt je zoon dat het kennelijk iets is wat beladen is en daardoor is hij het ‘stiekem’ gaan doen. Dat heeft het nu – vermoed ik – spannend gemaakt, grote kans dat dat voorheen niet zo was. Sommige kinderen doen bepaalde dingen zelfs in het openbaar, omdat ze geen flauw benul hebben dat het niet hoort of als ongepast gezien wordt.
  • Ik adviseer ouders dus meestal om het niet te beladen te maken, maar uit te leggen dat je zulke dingen voor jezelf best mag doen, maar niet als er anderen bij zijn. Je maakt dan dus afspraken met je kind over waar of wanneer het wel mag. Zo maak je het niet al te spannend en leid je het in goede banen. Door er niet steeds mee bezig te zijn en te verbieden zie je vaak al dat het wat afneemt. Dat kan natuurlijk alleen als je het als ouder accepteert. 
  • Het is niet gezegd dat je zoon dit zal blijven doen tot aan zijn puberteit. Daar zou ik me nu nog helemaal niet druk om maken. 

Ik vind het moeilijk je te adviseren wat te doen als je het echt niet kunt accepteren. Ik ben van mening dat het erbij hoort en je het beter kunt bespreken met je zoon. Maar uiteraard is dat ieders eigen mening en overweging. Een beloningssysteem zal inderdaad zeer waarschijnlijk niet werken en kan juist het stiekem doen in de hand werken, wat je denk ik ook niet wil. Het is de vraag of sancties zin hebben en zinvol zijn. Misschien kun je het allerbeste rustig en zonder boos te worden met je zoon praten en uitleggen wat je bezwaren zijn. Probeer dan open te zijn en het gesprek echt aan te gaan met ruimte voor zijn verhaal. In alle openheid (hoe lastig misschien ook voor je) en vanuit je hart en gevoel heb je de meeste kans dat eventuele afspraken werken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zelfbevredigen
Sluiten