Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Zelfstandig kind

antwoord

Het ene kind van 10 is heel anders dan het andere kind van 10. De één kan nog heel weinig zelfstandigheid aan, terwijl de ander al jong verstandig is, zich aan afspraken houdt en met verschillende situaties kan omgaan. Je ziet vaker dat een jongste kind met oudere broers en zussen wat eerder zelfstandigheid aan kan en wil. Hij trekt zich op aan de oudsten en heeft al veel zelfstandigheid gezien. Het is moeilijk om een standaard te geven van wat een kind van die leeftijd aan kan, juist omdat kinderen zo verschillend zijn en ook elke (gezins)situatie anders is.

Ik zou een aantal dingen doen:

  • Bekijk zorgvuldig welke taken of activiteiten je kind zelfstandiger zou willen of kunnen doen. Maak hiervan een lijstje. Oplopend van kleine, meer makkelijke dingen tot activiteiten die wat meer zelfstandigheid vragen. Begin bij de makkelijke.
  • Bespreek met je zoon wat er van hem in bepaalde situaties verwacht wordt. Wat er wel en niet kan/mag, wat risico’s of gevaren zijn enz. Zo weet hij goed wat hem te wachten staat en hoe hij met bepaalde dingen moet omgaan. Maak heel duidelijke afspraken. Afspraak 1 luidt: als blijkt dat hij niet met de vrijheden kan omgaan, gebeurt het niet meer. 
  • Laat hem dan steeds wat losser, afhankelijk van hoe hij het doet. Bouw wat controlemomenten in of bouw de tijd dat hij alleen thuis is op (begin met kort, als dat goed gaat, kan het wat langer). 
  • Wat voelt goed voor jou? Je zoon kan van alles willen, maar jij moet je er ook oké bij voelen. Ben je het ergens echt niet mee eens of vind je het te veel van het goede, wees dan duidelijk in je nee. 
  • Als hij dingen goed zelfstandig aan kan, dan is het prima, maar vraag ook niet te veel van hem. Probeer hier een balans in te vinden, hij moet ook kind kunnen blijven op deze leeftijd.
Reageer op artikel:
Zelfstandig kind
Sluiten