Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 7 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Zelfstandig op vakantie: zo bereid je je puber (en jezelf) erop voor

Wat hebben veel ouders stiekem een gat in de lucht gesprongen toen duidelijk werd dat door corona een eindexamenreisje er even niet inzat. Een puber die voor het eerst zelfstandig op vakantie gaat, is misschien wel één van de moeilijkste momenten om je kind los te laten. En toch zullen vrijwel alle ouders eraan moeten geloven.

Hallo slapeloze nachten!

Je tiener gaat voor het eerst zelfstandig op vakantie

Veel jongeren reizen na de eindexamens af naar het zonnige zuiden. Populair zijn voornamelijk de badplaatsen Chersonissos, Albufeira, Lloret de Mar en Blanes. Plekken waar je zelf *ahum* nog niet dood gevonden wil worden. Maar goed, het hoort bij het zelfstandig worden en is natuurlijk voor je kind een belangrijke moment om de middelbareschoolperiode af te sluiten met vrienden en vriendinnen.

Maar dat betekent nog niet dat dat voor jou net zo leuk is als voor hen. Dit gaat voornamelijk gepaard met grote zorgen. Om het voor jezelf, maar ook voor je tiener, een beetje makkelijker te maken is het prettig van tevoren de volgende zaken te bespreken.

1. Maak afspraken

Natuurlijk zal het moeilijk zijn om op afstand te bepalen wat jouw kind wel of niet mag, maar het is wel goed van tevoren duidelijk te maken dat er wel degelijk afspraken zijn. Dit zal voornamelijk gaan over contactmomenten want een tijd waarop ze terug moeten zijn in hun hotelkamer: ho maar. Wel kun je aangeven dat je verwacht elke dag even kort contact te hebben. Dat hoeft geen heel gesprek te zijn, maar wel even een teken van leven. Ook kun je afspraken maken over het budget dat je kind maximaal mag uitgeven op vakantie.

2. Bereikbaarheid

Geef aan bij je kind dat het voor jou ontzettend belangrijk is dat je kind bereikbaar blijft gedurende vakantie. Dat zal natuurlijk niet betekenen dat jij continu aan de telefoon hangt, maar wel dat je een incheckmomentje verwacht en dat het belangrijk is dat je kind altijd de deur uitgaat met een opgeladen telefoon.

3. Stel grenzen

Je mag uiteraard grenzen stellen aan het gedrag van je kind, ook op afstand. En als je er later achterkomt dat bepaalde grenzen zijn overschreven (denk daarbij aan overmatig alcoholgebruik of zelfs drugsgebruik) heeft dat uiteraard consequenties.

4. Heb contact met andere ouders

Het is prettig om in contact te staan met de ouders van andere kids uit de groep. Zij delen ongetwijfeld dezelfde zorgen en zo kunnen jullie via via veel meer in contact staan met jullie kinderen.

5. Bereid je kind goed voor

Bereid je kind goed voor op alles wat komt kijken bij zelfstandig op vakantie gaan. Niet alleen over straat dwalen ‘s nachts in een wildvreemde stad, jezelf niet laveloos drinken, geen drugs kopen en gebruiken in het buitenland, zorgvuldig omgaan met telefoon en pinpas ivm zakkenrollers, etc.

Geef ook aan dat ze je áltijd mogen bellen, ook als ze ‘s nachts al hun vrienden zijn kwijtgeraakt en jou even heel hard nodig hebben. Blijf kalm en begeleid je kind op afstand veilig naar huis.

Wil je puber deze zomer alleen op vakantie? 10x zo bereid je hem voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.