Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Zelfstandig worden

antwoord

Heel goed dat jullie het gamen aan banden leggen. Kinderen die het liefst de hele dag gamen moet je als ouder helpen door heel goeie afspraken te maken. Ik hou daarbij altijd de balans in de gaten tussen passief gamen/tv-kijken aan de ene kant en actief spelen en sporten aan de andere kant. 

Jullie hebben nu een vast moment ingepland waarop hij mag gamen. Hebben jullie die afspraak met hem samen gemaakt? Jongeren van deze leeftijd en ouder willen graag wat te zeggen hebben en meedenken. Door hem te laten meedenken hoe hij de game-tijd die jullie bepalen mag inzetten, geef je hem controle en verantwoordelijkheid. Vervolgens is het een kwestie van afspraken nakomen en niet meer ingaan op zeuren. Negeer dat volledig, benoem eventueel dat de afspraak helder is, hang ‘m bijvoorbeeld op de muur en zeg dat je er verder niet over in discussie gaat. Punt. Afspraak is afspraak. 

Natuurlijk kun je best af en toe een uitzondering maken (dat is ook leuk voor hem en werkt positief) maar dat kan pas als de afspraak goed staat en werkt anders het zeuren in de hand. Die passie voor gamen kun je wellicht gebruiken om hem te leren meer zelfstandig te zijn! 

Een plannetje om hem te helpen zelfstandiger te worden:

  • Leg hem uit waarom je het fijn vindt als hij wat zelfstandiger wordt en dat je het vervelend vindt om constant over te komen als een zeurende moeder. Bovendien zal hij straks op de middelbare school zelf veel dingen moeten regelen en ondernemen, dus nu is het moment om dat te oefenen. De insteek moet zijn dat hij hoe dan ook meer dingen zelf gaat (leren) doen. Hij mag meedenken over wat, wanneer en hoe, maar dat het gaat gebeuren is geen discussiepunt.
  • Maak samen met hem een plan. Noteer welke dingen hij in jouw ogen en zijns inziens zou moeten leren. Kies allereerst één ding uit – laat hem meedenken – waarmee hij begint. Bespreek hoe hij het kan doen en wat hij nodig heeft, bijvoorbeeld van jou. Noteer de afspraak en stappen eventueel op een vel papier.
  • Voorbeeld: zelf kleding uitzoeken. Wanneer doet hij dat (voor slapen gaan), waar let hij op en waar kan jij mee helpen (check of het bij elkaar past). De afspraak is dat jij je er verder niet mee bemoeit en het ook niet meer voor hem doet. Misschien een codewoord als reminder op het moment dat hij naar bed gaat.
  • Bedenk ook de voordelen voor hem van het zelfstandig zijn. Dat geeft hem energie om ook de minder leuke dingen te doen en te leren.
  • Geef complimenten als het hem lukt en help hem vooraf herinneren (codewoord) in plaats van achteraf erop aanspreken. 
  • Jullie kunnen het zelfstandig worden wat kracht bijzetten door hem game-tijd te laten verdienen, als het hem lukt zich aan de zelfstandigheidafspraken te houden. 
  • Hang de gemaakte afspraken op een duidelijke plek in huis op. Zo hoef jij niet constant hem te helpen herinneren en heeft hij niet steeds het gevoel dat er iemand aan zijn hoofd zeurt.
  • Houd je aan de gemaakte afspraken. Als hij te laat uit bed komt ’s ochtends ga dan niet het ontbijt klaarzetten. Op die manier krijgt hij het idee dat hij toch wel overal mee weg komt. Pubers moeten vaak eerst dingen ervaren voordat ze ergens de consequenties van inzien.
  • Complimenteer hem met wat hij wel goed doet in plaats van je te focussen op het negatieve. Dit zal motiverend werken.
Reageer op artikel:
Zelfstandig worden
Sluiten