redactie
redactie Opvoeden 15 juli 2018

5x zelfstandige kinderen opvoeden doe je zo

Natuurlijk, het liefst zou je willen dat je je kinderen nooit los hoefde te laten. Maar op een gegeven moment ontkom je er niet meer aan, en dan kun je er maar beter voor zorgen dat je zelfstandige kinderen hebt opgevoed die goed voor zichzelf kunnen zorgen. Zo doe je dat!

Door: Maaike Kooijman

Zelfstandige kinderen opvoeden in vijf stappen

Laat je kinderen klusjes doen

Misschien vinden ze het niet leuk om hun eigen kamer te stofzuigen, de afwas te doen of te helpen met een maaltijd die niet louter uit boterhammen met hagelslag bestaat (maar uit groene dingen – de horror). Toch gaat ‘jong geleerd, oud gedaan’ hier zeker weten op. Bovendien zijn klusjes een geweldige manier om die vakantie-verveling tegen te gaan. En zijn ze klaar met het klusje? Dan beloon je ze natuurlijk met een complimentje en kop thee.

Laat ze hun eigen problemen oplossen

Hoe vaak heb jij al met een andere moeder aan de telefoon gehangen omdat ‘jouw dochters iets gemeens heeft gezegd tegen mijn dochter’? De kans bestaat dat dat niet meer op één hand te tellen is. Natuurlijk is het fijn als je je kinderen support in het oplossen van hun problemen, maar er is een verschil tussen steunen en het overnemen.

LEES OOK: Dit is hoe je leiderschapsvaardigheden stimuleert bij je kind

Spreek niet voor hen

Daarbij hoort dus ook dat je geen mailtjes hoeft te sturen of mensen hoeft te bellen uit hun naam. Kinderen van nu zijn niet opgegroeid met bellen, dus als ze de dokter nodig hebben, zullen ze wellicht op maandag om acht uur ’s ochtends met de telefoon en een zeurderig ‘Maham’-stemmetje naast je komen staan. Maar als ze oud genoeg zijn, kunnen ze prima hun eigen afspraak maken.

Laat ze hun eigen vragen beantwoorden

Kinderen en jongeren stellen graag vragen. Logisch ook, want ze hebben nog veel te leren. Soms moet je daar natuurlijk gewoon antwoord op geven, maar op andere momenten werkt de ‘lerarenmethode’ ook – die je vroeger zo irritant vond, ja. Vraag je kinderen bijvoorbeeld eens wat ze zelf denken dat het antwoord is, of laat ze het opzoeken. Veel grotere kans dat ze het onthouden!

Maar geef ze wel genoeg hulp (en complimentjes)

Weten ze niet hoe de stofzuiger werkt of zijn ze vergeten dat ze morgen naar de tandarts moeten? Je hoeft ze natuurlijk niet helemáál in het diepe te gooien; daar is opvoeding niet voor. Geef ze hulp als ze daarom vragen, en herinner ze aan belangrijke dingen (een douche nemen, bijvoorbeeld) als dat nodig is.

Scary Mommy

Reageer op artikel:
5x zelfstandige kinderen opvoeden doe je zo
Sluiten