Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Pas op, want deze dingen kunnen het zelfvertrouwen van je kind beschadigen…

In het woordenboek wordt zelfvertrouwen omschreven als ‘het gevoel van eigenwaarde’. Dit gevoel wordt direct beïnvloed door de wereld om je heen en de manier waarop mensen met je omgaan. De meeste kinderen hebben van nature een flinke dosis zelfvertrouwen, maar deze negatieve invloeden kunnen het razendsnel beschadigen…

Dít heeft een negatieve invloed op het zelfvertrouwen van je kind

1. Emotionele en fysieke mishandeling

Dit zal geen verrassing zijn, maar emotionele en fysieke mishandeling kunnen een groot gebrek aan zelfvertrouwen – en vertrouwen in anderen – veroorzaken. Denk hierbij ook aan pesterijen op school, want dat is in principe óók een vorm emotionele mishandeling.

Zelfs als de mishandeling van ‘korte’ duur is, kan een kind nog jarenlang last hebben van intense onzekerheid. Een trauma verwerken is ontzettend moeilijk en zwaar – voor een jong kind al helemaal.

2. Teleurstellende schoolprestaties beschadigt zelfvertrouwen

De meeste kinderen willen graag succes boeken op school – zelfs als ze liever ergens anders zouden uithangen. Dit komt doordat ze niet buiten de boot willen vallen en daarnaast hun ouders trots willen maken.

Als een kind er vaak niet in slaagt om te presteren op school, doet dit iets met zijn of haar zelfvertrouwen. ‘Ik kan toch niks’, zal in dit geval een herkenbare, maar onterechte uitspraak zijn.

5x signalen die erop wijzen dat je dochter onzeker is over haar lichaam

3. Onbetrokkenheid van ouders

Uit onderzoek blijkt dat het zelfvertrouwen van kinderen groeit door quality time met de ouders. Dit werkt andersom precies hetzelfde…

Als kinderen weinig aandacht van de ouders krijgen, heeft dit een negatieve invloed op het gevoel van eigenwaarde. Als ouders nooit tijd voor hun kind maken, duurt het niet lang totdat een kind zich onbelangrijk en vergeten voelt.

4. Hoge prestatiedruk beschadigt zelfvertrouwen

Zodra kinderen ouder worden, wordt er steeds meer van hen verwacht: bijvoorbeeld door vrienden, familie, docenten en teamgenoten.

Er zijn kinderen die een zware verplichting voelen om aan deze verwachtingen te voldoen. Dit kan uiteindelijk leiden tot faalangst. En dat is een probleem dat een hoge tol kan eisen van het zelfvertrouwen…

5. Vergelijken met andere kinderen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf zes à zeven jaar zichzelf beginnen te vergelijken met anderen. Dit doen kinderen voornamelijk omdat ze ‘er bij willen horen’ en hun plekje in de groep willen vinden.

Daar is op zich niets mis mee, maar het vergelijken heeft ook een nadeel. Door het vergelijken ontdekken kinderen niet alleen hun kwaliteiten, maar ook hun tekortkomingen. En dat laatste kan hen erg onzeker maken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.