redactie
redactie Opvoedstijlen 19 juni 2018

6 gouden opvoedingsadviezen

Een geslaagde opvoeding, er bestaat helaas geen blauwdruk voor. Maar met behulp van een aantal basistechnieken kom je al een heel eind met het opvoeden van je kind. Check deze 6 gouden opvoedadviezen. 

1. Praat positief tegen je kind

Zeg elke dag een paar keer iets leuks tegen je kind. Denk er bijvoorbeeld aan om positieve emoties te benadrukken. Want het is voor kinderen juist zo fijn als je ze uitspreekt. Doen dus! '8 dingen die je dagelijks tegen je kind moet zeggen'.

2. Prijzen

Geef een compliment zonder preek. Dus niet 'goed opgeruimd, waarom doe je dat niet altijd zo?' maar 'wat goed dat je hebt opgeruimd, toen ik het je vroeg!'. Lees hier 10 voorbeelden van 'foute' zinnen die je niet moet zeggen tegen je kind én hoe je het dan wel zegt. 

3. Belonen

Een beloning in het vooruitzicht stellen kan geen kwaad als het gekoppeld is aan specifiek gedrag dat je wilt veranderen. Maar altijd een ijsje beloven zodat kinderen doen wat hun ouders willen, creëert kinderen die niets meer voor niets willen doen. Meer tips nodig? Lees 'Belonen, hoe doe je dat?'

4. Apart zetten

Door je kind af te zonderen stopt vaak het ongewenste gedrag. Maar dit werkt lang niet voor ieder kind zo en misschien voel jij je ook wel niet prettig bij een time-out? Wij tippen '6 alternatieven voor een time-out'.

5. Zinvol straffen

Straf niet te lang en zorg dat er niet veel tijd zit tussen misdragingen en de straf. Check de 10 adviezen van kinder- en jeugdpsycholoog Ludo Driesen.

6. Grenzen aangeven

Om ongewenst gedrag te veranderen in gewenst gedrag heeft een kind er veel aan als zijn ouders hem vertellen wat hij dan wel mag. Duidelijkheid en grenzen aangeven, is iets waar een kind zich veilig bij voelt en zelfvertrouwen door krijgt. Met deze 9 tips versterk je het zelfvertrouwen van je kind.

Reageer op artikel:
6 gouden opvoedingsadviezen
Sluiten