redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Zes weken vakantie is echt te lang

Wie heeft ooit bedacht dat kinderen in de zomer zes weken vakantie nodig hebben? En hoe komen ouders die allebei een baan hebben die tijd door? Vragen die ik mezelf eerder nooit gesteld had in mijn kinderloze leven. Maar nu was er opeens onze pleegzoon en leken die zes weken op een berg van de eerste categorie, bijna onbedwingbaar. Ook omdat ik zelf geen vrij kon nemen, want toen we op mijn werk de vakanties verdeelden, hadden mijn vrouw en ik nog geen pleegzoon.

Mijn vrouw kon nog wel wat vrij nemen. Ze boekte een huisje in Nooitgedacht, een dorpje in Drenthe. Was nog een aanbieding ook: 1400 euro voor twee weken. Een schot in de roos. In Het Hof van Saksen, zoals deze vakantiekolonie heette, waren veel kinderen, een mooi zwembad, fijne speeltuinen en zelfs een strand. Tot groot genoegen van mijn vrouw slaagde hij er probleemloos in om vrienden te maken. Bij het vertrek huilde hij tranen met tuiten, vooral omdat hij afscheid moest nemen van zijn nieuwe beste vriend Tim.
Twee van de zes weken waren zo al getackeld.

Mijn vrouw, die inmiddels wel doorhad dat ik weinig constructieve bijdrages aan deze vakantieperiode zou leveren, ontdekte Vakantiedagkamp Agnes en schreef onze 8-jarige Koekie in. ’s Ochtends iets na achten afleveren bij de Apollo Hal, 's avonds tegen vijven ophalen daar. En alleszins betaalbaar: 72 euro voor tien kampdagen. Vaak was het leuk, een enkele keer niet.
Maar er waren weer twee weken getackeld.

De resterende dagen vulden we op creatieve wijze. Uit logeren, mee naar het werk. Ik ging nog met hem naar het overdekte speelparadijs KidZcity in Utrecht. We hadden vrijkaarten gekregen van de buurman die eigenaar is en het werd een topdag. Ik had geen omkijken naar hem. Er waren attracties die hij meer dan honderd keer gebruikte en ik kon onderwijl lezen. Op het einde van de dag was hij uitgeput en de schade bleef beperkt tot een paar verdwenen sokken. Hoe kinderen soms dingen kunnen kwijtraken is mij een raadsel. Gelukkig kon Koekie me ook niet verder helpen met het oplossen van dit raadsel, want op mijn vraag hoe hij die sokken verloren was, kwam geen antwoord.

De zes weken zijn voorbij gegaan. Hij heeft, denk ik, een geweldige tijd gehad. Ik overleg nu al regelmatig met mijn vrouw hoe we de grote vakantie van volgend jaar gaan invullen. Kan ik vrij krijgen? Is hij dan al groot genoeg voor Amerika, het land waar mijn vrouw en ik sinds ons huwelijk jaarlijks drie weken naartoe gaan? Of is het gewoon slimmer om weer een huisje in Nederland te huren? Mijn vrouw laat zelfs het woord ˜kamperen' vallen, maar laat ik daar nou een godsgruwelijke hekel aan hebben.
Kortom, daar moeten nog wat knopen worden doorgehakt.

Ik ga er voorlopig wel van uit dat ook de volgende zomervakantie weer zes weken duurt. Dat de actiegroep die ik binnenkort op ga richten (˜maak de kinderen slim en breng de zomervakantie terug naar drie weken) binnen een jaar nog niet het beoogde doel bereikt heeft.
Maar nu eerst het volgende avontuur: een nieuwe school.

Reageer op artikel:
Zes weken vakantie is echt te lang
Sluiten