Redactie
Redactie School 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Zesjarige meisjes denken dat jongens slimmer zijn’

Meisjes van zes jaar denken dat héél slim zijn of hoogbegaafdheid vooral bij jongens en mannen voorkomt. Deze conclusie trekken Amerikaanse wetenschappers nadat ze onderzoek hebben gedaan naar stereotypen tussen mannen en vrouwen.

Voor het onderzoek ondergingen vierhonderd kinderen tests over de intelligentie van jongens, meisjes, mannen en vrouwen. En wat blijkt? Meisjes van vijf jaar denken bij heel slimme mensen aan iemand van hun eigen vrouwelijke geslacht, net als dat jongens aan hun eigen mannelijke geslacht denken. Maar meisjes van zes of zeven jaar zijn al minder positief over de intelligentie van het vrouwelijk geslacht. De zesjarige jochies gaven in 65 procent van de gevallen aan dat ze dachten dat iemand van hun eigen geslacht 'echt heel slim' is. Bij meisjes was dat aanzienlijk minder: maar in 48 procent van de gevallen.

Is de man of vrouw intelligenter?

De kinderen kregen bij de eerste test een verhaal te horen over een hoogbegaafd persoon. Vervolgens werd hen gevraagd om het geslacht van deze persoon te raden. Bij de tweede test kregen de kinderen foto's van volwassenen te zien, in paren van twee. Het ene koppel bestond uit een man en een vrouw, het andere uit twee volwassenen van hetzelfde geslacht. De kinderen moesten degene aanwijzen waarvan ze dachten dat 'ie het meest intelligent was. Bij de derde test werd de kleine proefpersonen gevraagd om voorwerpen en eigenschappen te koppelen aan een foto van een willekeurige man of vrouw.

Alleen voor heel slimme kinderen

De vierde test bestond uit de vraag of de kinderen liever een spelletje 'voor heel slimme kinderen' wilden spelen, of een heel moeilijk spelletje. Zowel jongens als meisjes gingen op het heel moeilijke spelletje in, maar aanzienlijk minder meisjes gaven zich op voor het spelletje 'voor heel slimme kinderen'.

Geslacht bepalend voor cijfers

Veel van de meisjes van vijf tot zeven jaar denken dat hun geslacht bepalend is voor goede cijfers, niet zozeer hoe slim ze zijn. “Al op zo'n jonge leeftijd negeren meisjes het bewijs dat recht voor hun neus is. Ze baseren hun idee over wie echt slim is op andere dingen”, vertelt onderzoeker Andrei Cimpian. “Omdat deze gedachten al zo vroeg bij ze binnenkomen vanuit de maatschappij, kunnen ze de leerweg van jongens en meisjes lange tijd beïnvloeden.” 

Ouders beïnvloeden kinderen

Volgens pedagoog Mariëlle Beckers kunnen ouders verantwoordelijk zijn voor de zelfonderschatting bij meisjes, zonder dat ze het door hebben. “Kinderen krijgen heel veel mee. Ook die onvriendelijke opmerking die je maakt over Sylvie Meis als je Shownieuws zit te kijken”, legt Beckers uit aan RTL Nieuws. “Dat ze er mooi uitziet, maar dat dat ook meteen alles is. Kinderen krijgen die boodschap mee.”  

Bron: The Guardian / RTL Nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
‘Zesjarige meisjes denken dat jongens slimmer zijn’
Sluiten