Redactie
Redactie Faalangst en Prestatiedruk 21 jun 2018

Ziek zusje

antwoord

Een kind dat veel ziek is, vraagt en krijgt noodgedwongen in een gezin veel aandacht. Dat kan niet anders, maar het is voor een broertje of zusje natuurlijk niet makkelijk om daar dag in dag uit mee te dealen. Ieder kind gaat hier anders mee om en sommige kinderen trekken onbewust op een negatieve manier de aandacht zo nu en dan naar zich toe, als ze het gevoel hebben die aandacht te weinig te krijgen.

Het is goed en kan al helpen als je je heel goed verplaatst in je dochter en haar regelmatig laat weten dat je begrip hebt voor haar moeilijke situatie en laat weten dat dat ook echt niet altijd leuk is. Ook kun je – als de aandacht erbij inschiet – laten weten dat je dat beseft en dat dat niet leuk is voor haar. Dat alleen het probleem is dat het nu even niet anders gaat. Maak dan een afspraakje wanneer je even echt tijd vrijmaakt voor haar. 

Nog een aantal tips en ideeën: 

 • Praat met je dochter om erachter te komen wat er achter haar verdriet zit. Achter het huilen kunnen een heleboel gevoelens zitten; zo kan ze jaloers zijn of angstig, verdrietig of boos et cetera. Leer haar om over haar gevoelens te praten.
 • Nogmaals: toon begrip voor haar gevoelens, vertel dat je snapt dat ze zich af en toe rot voelt. Leg uit dat jij het thuis ook moeilijk vindt om de aandacht te verdelen, omdat haar zusje in verband met haar ziekte veel aandacht opeist.
 • Plan samen met haar minstens één moment per week in, waar het echt om haar draait. Waarin jullie samen op pad gaan of iets leuks doen zonder dat anderen aandacht krijgen. Laat haar meedenken over wat jullie gaan doen. 
 • Zorg ook dat je elke dag ergens tijd vrijmaakt voor haar. Bespreek wat haalbaar is en overleg met haar hoe jullie het invullen. Zo heeft ze ook elke dag haar moment met jou.
 • Ook kunnen jullie afspreken om één keer in de twee weken bijvoorbeeld iets leuks te gaan doen met het gezin. Laat haar dan kiezen wat jullie gaan doen. Zo geef je haar controle en verantwoordelijkheid.
 • In periodes dat het er echt niet in zit: zorg dat ze iemand anders heeft die haar eens ophaalt en wat leuks met haar doet. Een eigen moment van één op één aandacht als dat thuis niet helemaal lukt.
 • Let op dat het ziek zijn van haar zusje niet alles overheersend is en dat zij niet altijd begrip moet hebben voor haar zus. 
 • Laat haar af en toe maar eens lekker huilen. Huilen kan enorm opluchten en moedig haar aan om jou te vertellen wat er aan de hand is, zodra ze weer is gekalmeerd.
 • Om haar zelfvertrouwen te vergroten kan je haar vaak complimenteren wanneer ze positief gedrag vertoont. Zo bevorder je haar gedrag en wordt zij zelfverzekerder.
 • Hoe moe je ook bent en hoe lastig het ook kan zijn: probeer zelf rustig te blijven. Wanneer jij ook boos en geïrriteerd raakt, wordt het alleen maar erger. Mocht je denken dat het je niet lukt om rustig te blijven, neem dan even een moment voor jezelf en kom later terug bij haar.
 • Besteed aandacht aan haar boosheid. Waarschijnlijk weet ze niet goed hoe ze haar boosheid moet verwoorden. Accepteer haar gevoelens, maar corrigeer haar gedrag als dat niet acceptabel is. Vertel haar dat ze boos mag zijn, maar dat ze niet mag gaan slaan en anderen pijn doen. Vertel wat je wel wilt zien.
 • Hou eens bij wanneer de boosheid veel voorkomt. Is dat de dag nadat haar zusje ziek was en veel aandacht heeft gekregen? Of ook op dagen dat ze wel één op één aandacht heeft gekregen? Leer van deze observaties. Zo leer je ook wat er helpt als ze opstandig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Ziek zusje
Sluiten