Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Ziekte van Pfeiffer

antwoord

De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel mononucleosis infectiosa genoemd en wordt veroorzaakt door het Epstein Barr virus. Het virus wordt verspreid via speeksel, reden waarom de ziekte van Pfeiffer ook wel de Kissing Disease wordt genoemd.

De symptomen bij van pfeiffer zijn koorts, keelpijn, opgezette pijnlijke klieren en moeheid. Niet alle pfeiffers geven deze klachten; vaak wordt er via een bloedtest gezien dat iemand de ziekte van Pfeiffer doorgemaakt heeft zonder dit ooit gemerkt te hebben.

De ziekte van Pfeiffer is door middel van een bloedtest te bewijzen. Te zien is dan dat de witte bloedlichaampjes vaak anders van vorm zijn, de lever geprikkeld is en er antistoffen voor het Epstein Barr virus aantoonbaar zijn. 

Een behandeling – of medicijnen – bestaat niet voor de ziekte van Pfeiffer; het lichaam moet zelf antistoffen tegen het virus aanmaken. Dit duurt gemiddeld één maand. Soms kunnen de klachten van moeheid enkele maanden langer bestaan. Bedrust of dieetmaatregelen geven geen verkorting van de klachten of het verloop van de ziekte. Je kunt best dingen ondernemen met je dochter, bijvoorbeeld op vakantie gaan, maar zorg er dan voor dat ze de mogelijkheid heeft om even te gaan liggen of om uit te rusten, wanneer ze moe is of niet lekker.

Reageer op artikel:
Ziekte van Pfeiffer
Sluiten