Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Zijn extra vitamines schadelijk?

antwoord

Bij een normaal voedingspatroon hoor je voldoende vitamines binnen te krijgen en heb je geen extra vitaminepreparaat nodig. Het geven van extra vitamines geeft je meer zekerheid dat je dochter voldoende juiste vitamines binnenkrijgt om ziekten die het gevolg zijn van een vitaminegebrek te voorkomen. 
Een aantal patiëntengroepen heeft wel extra vitamines nodig. Denk daarbij aan zwangere vrouwen die foliumzuur moeten slikken om de kans op een open ruggetje te verkleinen, en oudere mensen of mensen met een donkere huidskleur aan wie wordt aangeraden extra vitamine D te gebruiken. 
Bij inname van de vitaminepillen volgens het voorschrift van het potje is het bijna onmogelijk een overdosis vitamines te krijgen, volg daarom altijd trouw de instructies die bij het vitaminepreparaat horen als je ervoor kiest een supplement te gaan geven.

Klachten die voorkomen bij een overdosis vitamine zijn de volgende:

  • Een overdosis vitamine A kan leiden tot gebrek aan eetlust, verminderd gezichtsvermogen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, oogafwijkingen, haarverlies en/of roodheid en schilferen van de huid. Een overdosering vitamine A bij zwangere vrouwen kan leiden tot afwijkingen bij de baby. Vitamine A zit voornamelijk in lever, boter en vis. 
     
  • Van de verschillende soorten vitamine B kan een overdosis vitamine B6 leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel. Het is erg moeilijk een overdosering van vitamine te geven; bij meer dan 60 bananen eten per dag kom je pas in de buurt van een overdosering! Overdosering van alle andere vitamine B geven geen klachten en zijn niet schadelijk. Vitamine B zit vooral in vlees, eieren, peulvruchten en bananen.
     
  • Wanneer je te veel vitamine C hebt ingenomen, wordt dat door je lichaam weer uitgeplast. Een overdosering vitamine C kan echter leiden tot diarree en mogelijk tot nierstenen, al zijn de meningen hierover nog verdeeld. Vitamine C zit vooral in fruit en groente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zijn extra vitamines schadelijk?
Sluiten