Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Zijn we te lief voor onze kinderen?

Afgelopen donderdag verscheen het boek Kluitjesvolk van Marianne Zwagerman. In het boek heeft de schrijfster een duidelijke opinie over hoe 'laf' Nederland eigenlijk aan het worden is. “Nederland is veranderd in een rubberentegelparadijs. Overal liggen rubberen tegels, terwijl kinderen soms ook een gat in hun knie moeten vallen.” 

Zwagerman doet deze uitspraak in haar boek niet zomaar: volgens haar leer je júist om te gaan met tegenslagen door eens flink te vallen. “Dat geldt voor de hele maatschappij: al die regels vergunningen en verzekeringen bieden alleen schijnveiligheid. Dat is gevaarlijk”, vertelt de schrijfster in een uitgebreid interview aan de Volkskrant.

Leerzaam

Dat tegenslagen goed zijn voor kinderen omdat ze hier van leren, beaamt orthopedagoog Marielle Beckers. “Teleurstellingen en lastige situaties horen bij het leven. Zou je je kind tegen alles beschermen of voor hem oplossen, dan is je kind straks een stuk kwetsbaarder als hij op z’n eigen benen staat.” Lees hier waarom teleurstelling volgens Beckers goed zijn voor kinderen en wat ze ervan kunnen leren.

Eigen ervaring

De 46-jarige Zwagerman ondervond deze tegenslagen als geen ander. Ze was nog maar 39 jaar toen ze een directiefunctie bij de Telegraaf Media Groep bekleedde, in een dikke Range Rover reed en een grote boerderij had waar ze niet over hoefde te klagen. Maar dit leven spatte als een zeepbel uiteen: de schrijfster werd chronisch ziek waardoor ze haar baan op moest geven, en als klap op de vuurpijl besloot haar man bij haar weg te gaan na twintig jaar.

Inmiddels heeft de opiniemaakster haar leven weer aardig op de rit als zzp’er, maar die tegenslagen hebben wél haar mening gevormd voor Kluitjesvolk. “Nederland is een laf land aan het worden”, betoogt Zwagerman tegen de Volkskrant.

Weerbaarheidstraining

Maar een oplossing tegen dit rubberentegelparadijs is er ook, schrijft ze. Iedereen onder de 45 jaar zou een weerbaarheidstraining moeten volgen, die ten eerste onderdeel wordt van het onderwijs. Het doel van deze training is incasseren en van je afbijten. “Tot het uiterste gaan, werken met je handen, vuur maken zonder lucifers, zelf een beest vangen en dat slachten.” “Of dat echt nodig is, anno 2016?”, stelt Zwagerman. “Ik van vind wel.”

Op sommige basisscholen wordt aan de leerlingen al weerbaarheidstraining gegeven, bijvoorbeeld in de vorm van Kanjertraining. Lees hier hoe dit zit.

Het volledige interview is te lezen via Blendle of de Volkskrant.

Reageer op artikel:
Zijn we te lief voor onze kinderen?
Sluiten