redactie
redactie Groepen 1-8 19 juni 2018

Zittenblijven: wie bepaalt uiteindelijk?

antwoord

Basisscholen bepalen zelf de regels voor het laten overgaan naar een volgende groep. Als ouder kun je wel je wensen kenbaar maken, maar de school neemt uiteindelijk de beslissing. 
Tegenwoordig blijft je kind alleen zitten als de leerresultaten over de hele lijn opvallend achterblijven bij die van de meeste klasgenoten en de school hier nog geen oplossing voor heeft gevonden. Toch zijn er zeker scholen die ook de sociaal emotionele ontwikkeling van het kind een belangrijk criterium vinden. 

Wat kun je doen?

  • Vraag een gesprek aan met de leerkracht en de Intern Begeleider. Bereid je goed voor op dit gesprek. Vraag om de zaak opnieuw te overwegen. 
  • Leg alle leerresultaten nog eens naast elkaar en bespreek rustig jullie argumenten wat betreft zijn sociaal emotionele ontwikkeling. Neem een open houding aan voor de argumenten van de leerkracht.
  • Informeer naar het plan van de school voor jullie zoon voor komend schooljaar. Hoe worden de leerproblemen in groep 6 aangepakt? Wat is het handelingsplan voor lezen? Op welke manier wordt er rekening gehouden met de ADHD van je zoon?
  • Vraag om alle argumenten nog eens te laten bezinken en in een volgend gesprek pas de beslissing te nemen. 
  • Wanneer je het niet eens bent met de uiteindelijke beslissing kun je bezwaar maken volgens de klachtenprocedure van de school. Dit kan leiden tot nieuwe gesprekken maar uiteindelijk zal de school de beslissing nemen.
Reageer op artikel:
Zittenblijven: wie bepaalt uiteindelijk?
Sluiten