Redactie
Redactie Opvoeden 16 sep 2020

Nieuw huis? Zo betrek je jonge kinderen bij een verhuizing

Verhuizen is voor jezelf al een hele verandering, laat staan voor je kind. De vertrouwde omgeving wordt opeens ingeruild voor een heel andere plek, en dat kan onveilig voelen voor je kindje.

Zorg er daarom voor dat je je kinderen bij een verhuizing betrekt, zodat ze enigszins weten waar ze aan toe zijn.

Vertel je kind dat jullie gaan verhuizen

Hebben jullie de knoop doorgehakt en een ander huis gekocht? Vertel dit dan aan je kindje. Leg uit waarom jullie gaan verhuizen en hoe dat in z’n werk gaat. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan je iets minder of iets meer vertellen. Een peuter bijvoorbeeld, heeft nog geen besef van tijd. Maar snapt wel dat hij of zij een nieuwe kamer krijgt.

Vertel ook concreet wat er niet mee gaat: de trap, de keuken, de tuin en schuur. En ook wat wel: de lievelingsknuffel, het bed, de kast en al het speelgoed. Laat je kind het nieuwe huis eventueel een keer zien, inclusief de omgeving.

“Om ook meteen een groot bed te kopen is misschien leuk voor jou, maar je kindje moet al wennen aan alle nieuwe omstandigheden.”

Voor en tijdens de verhuizing

Voordat de echte verhuizing aanbreekt, zal het chaotischer zijn dan normaal in huis. Betrek je kind in de chaos door uit te leggen wat er gebeurt. Waarom alle spullen ingepakt worden in dozen en dat de spullen gewoon mee gaan naar het nieuwe huis. Laat je kindje zelf ook wat eigen spulletjes in een doos doen, zoals wat speelgoed, boekjes en andere vertrouwde spullen. Zorg dat de lievelingsknuffel even apart blijft, niet handig als die ergens tussen de rest belandt.

Op de dag van de verhuizing kan je ervoor kiezen om je kids naar opa en oma te brengen, óf je laat ze meekijken en meehelpen. En daarna mee helpen uitpakken. Het kost waarschijnlijk wat extra tijd en energie, maar je kind voelt zich zo wel heel betrokken.

Na de verhuizing

De kamer van je mini kan je het beste een beetje hetzelfde laten, als in: dezelfde meubels (voor nu) en natuurlijk hetzelfde speelgoed en knuffels. Om ook meteen een groot bed te kopen is misschien leuk voor jou, maar je kindje moet al wennen aan alle nieuwe omstandigheden. Dit kun je dus beter op een later moment (samen) doen. En zoek de oude straat met buurkindjes en vriendjes nog eens op. Zo leert je kind dat het oude leven niet weg is, maar dat alleen zijn of haar thuis op een andere plek is.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kiind

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Nieuw huis? Zo betrek je jonge kinderen bij een verhuizing
Sluiten