Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Opvoeden 19 september 2018

Zo creëer je een keuken die is geïnspireerd op de Montessori-methode

De Montessori-methode is niet alleen een leermethode voor in de schoolbanken. Je kunt het principe namelijk ook toepassen in verschillende ruimtes in je huis, zo ook de keuken.

Niks magischer dan kijken naar mini mensjes die hun eigen culinaire meesterwerken creëren met volledige onafhankelijkheid.

Montessori-keuken

Het leukste is dat je heel makkelijk thuis een Montessori-inspired keuken kunt toepassen. De meeste kids zijn van nature geïnteresseerd in het klaarmaken van eten. Het kan zo simpel of uitgebreid zijn als je zelf wilt. Dit zijn enkele eenvoudige manieren die je kunt toepassen om een Montessori-keuken te creëren:

Maak een werkruimte

Totdat je kleine lang genoeg is om bij het aanrecht te komen, heeft hij een werkruimte nodig. Je kunt een speelkeuken gebruiken en het presenteren als een echte werkruimte. Een andere optie is om een kindertafel in je keuken te gebruiken en de kinderen eten te laten bereiden terwijl ze zitten. De tafel moet klein genoeg zijn om zelfstandig in en uit de stoel te kunnen komen. Een ‘leertoren’ kan ook helpen! Handig om samen met je kind lekkere maaltijden samen te bereiden. Helemaal ideaal als je een kleinere keuken hebt waar een uitgebreide kinderwerkruimte geen optie is.

Implementeer kinder-tools

Door je kind ‘gereedschap’ te bieden dat speciaal is gemaakt voor hun kleine handen, kan hij je veilig helpen in de keuken. Je kunt ook een keukenschort aanschaffen, het helpt natuurlijk de kleding schoonhouden maar het bepaalt ook wanneer het begin en het einde is van een werkcyclus.

Maak een lage plank of lade leeg voor benodigdheden

Het aanmoedigen van onafhankelijkheid en het faciliteren van orde zijn twee leidende principes in elke Montessori-ruimte. Voor een Montessori-keuken betekent dit dat je je kind toegang moet geven tot benodigdheden die hij nodig heeft; dus een lage plank of keukenla moet opgeruimd worden. Door alles binnen hun bereik te houden, kunnen ze goed helpen gedurende het hele proces.

Schoonmaakspullen binnen handbereik

Het opruimen en opbergen van een werk is net zo belangrijk als het werk zelf. Het gebruik van keukengerei, het vouwen van schorten, het terugzetten van spullen op de plank waar het gevonden is, noem maar op. Houd dingen als een spons en kleine handdoeken op een lage plank. Veel kids zullen er trots op zijn wanneer ze zelf iets opruimen.

Zo simpel kan het zijn! Met deze manieren creëer je al een Montessori-keuken voor je kleine. Werken in de keuken is heel goed voor het ontwikkelen van fijne motoriek, onafhankelijkheid en concentratie (én bonding-time voor jou en je kind). Houd het eenvoudig, kijk waar je kind het meest van geniet in de keuken. Vindt ‘ie het leuk om zelf snacks te bereiken? Of kookt hij liever naast je?

Reageer op artikel:
Zo creëer je een keuken die is geïnspireerd op de Montessori-methode
Sluiten