Redactie
Redactie School 1 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo houd je het niveau van je kind op peil tijdens de zomervakantie

Heerlijk, zo’n lange vakantie! Maar hoe zorg je ervoor dat je kind tijdens de vakantie niet alles vergeet dat hij het afgelopen schooljaar heeft geleerd? Met deze tips houd je het niveau van je kind een beetje op peil tijdens de zomervakantie.

Tijdens de zomervakantie hoeven kinderen minimaal zes weken niet naar school. Vaak is de zomervakantie een feestje voor zowel ouders als kinderen, want de vakantie staat voornamelijk in het teken van leuke dingen doen. Het nadeel van een vakantie van zes weken is dat veel kinderen gedeeltelijk vergeten wat ze tijdens het voorgaande schooljaar geleerd hebben. Dit kan zorgen voor problemen in het nieuwe schooljaar, want hoe kun je verder bouwen aan je rekenkunsten of leesvaardigheid als je de basis niet meer onder de knie hebt?

Niveaudaling voorkomen

Niet ieder kind zal een achterstand hebben bij het ingaan van het nieuwe schooljaar, maar bij de meeste kinderen zijn bepaalde vaardigheden tot op bepaalde hoogte op de achtergrond geraakt. Het gaat vaak om om vaardigheden die van nature niet het sterkste punt zijn van je kind. Gelukkig kun je als ouders spelenderwijs helpen de eventuele achterstand te minimaliseren. We beschrijven enkele manieren om je kind te ondersteunen tijdens de vakantie.

Tips and tricks

  • Kies samen een leuk zomerboek uit waarin reken- of leestaken staan die je kind kan maken. Besteed hier samen een half uur per dag aan.
  • Neem je kind geregeld mee naar de bibliotheek en kies samen een paar boeken uit. Ga samen elke dag op een vast moment zitten om een boekje te lezen.
  • Je kunt met een beloningssysteem werken. Laat je kind bijvoorbeeld iedere dag een half uur lezen of een rekenwerkje doen, waarna je kind een sticker uit mag zoeken. Als je kind 20 stickers heeft verdiend trakteer je op een ijsje.
  • Neem je kind mee naar een museum of tentoonstelling. Laat hem of haar vervolgens een tekening maken of een verhaaltje schrijven over wat jullie samen hebben gezien.
  • Ga samen met je kind boodschappen doen met een bepaald budget. Neem een opschrijfboekje en rekenmachine mee, zodat je kind bij kan houden wat jullie uitgeven.
  • Kijk samen met je kind naar het jeugdjournaal en praat over de onderwerpen die voorbij komen.
  • Laat je kind tijdens een lange autorit alle hectometerpaaltjes die jullie voorbij rijden opnoemen. Of laat je kind uitrekenen hoeveel kilometer jullie nog moeten rijden tot jullie bestemming is bereikt.

Dagelijkse activiteit

Het is handig om vijf dagen per week een half uurtje te besteden aan een minder sterke vaardigheid van je kind. Op die manier blijft je kind actief leren en hoeft het geen grote inhaalslag te maken als het nieuwe schooljaar weer begint. Verder is het ook heel belangrijk om genoeg tijd over te houden om lekker te kunnen spelen. Hutten bouwen, verstoppertje doen, verkleedpartijtjes en watergevechten: minstens zo belangrijk!

Meer lezen?

Zomervakantie: Tips om een betaalbare last-minute te boeken

Hoeveel moet mijn kind drinken tijdens warme zomerdagen?

27 dingen om samen met de kinderen te doen bij mooi weer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.