Marleen Staal
Marleen Staal Opvoeden 10 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo leer je je kind positief bij te dragen aan het klimaat

‘Het klimaat’ klinkt alles behalve fun en gezellig en vooral als iets heel moeilijk. Dat vinden wij volwassenen misschien zo, maar in de wereld van onze kinderen is een steentje bijdragen aan een beter milieu eigenlijk heel erg leuk. Het is een kwestie van slim aanpakken, maar daarna pluk je er jaren de vruchten van, uiteraard geheel Moeder Natuur-proof.

Begin een eigen (moes)tuin

Trek met je kind een middag eropuit naar het tuincentrum en laat hem of haar een plantje uitkiezen om in de tuin (of het balkon) te planten en die voortaan te verzorgen. Zo leer je je kind verantwoordelijk te zijn voor de natuur en ervoor te zorgen.

Je kan het ook nog een stapje verder brengen en samen met je kind een moestuin thuis beginnen. En daarvoor hoef je niet te wachten tot die ene moestuintjesactie bij een zeker meneer Heijn. In heel veel tuincentra kun je ook gewoon aardbeiplantjes of  basilicum scoren. Zoek samen op hoe elke plantje verzorgd moet worden, maak een schema dat je op de koelkast hangt en neem er elke week even de tijd voor.

Knutsel van oude kleren nieuwe dingen

Een oude spijkerbroek kun je omtoveren tot rok en een oud wit T-shirt van papa kun je verknippen en beschilderen met een leuke print met textielverf. Leer je kind eerst te kijken wat er met een item nog kan worden gedaan, voordat het wordt weggegooid. Dat kan met kleding, maar ook met andere kapotte spullen in huis.

Hiermee stimuleer je niet alleen hun creativiteit, maar leer je ook dat oude spullen niet gelijk bij het grofvuil hoeven te eindigen als je er iets nieuws mee kan doen. En dat is heel goed voor het milieu.

Geef ervaringen, geen spullen

Het is misschien even wennen als je kind al wat ouder is, maar behalve speelgoed kun je ook ervaringen geven aan je kind. Probeer je kind te stimuleren om ervaringen te vragen in plaats van alleen maar spullen en leg hierbij uit hoe goed dat eigenlijk is voor het milieu.

Laat je kind out of the box denken, maar geef wel je eigen grenzen aan. Het is lang niet voor elke ouder haalbaar om een weekendje Disneyland te geven. Een dagje Efteling is misschien ook al wel leuk? Of als je kind wat ouder is naar een concert van zijn of haar lievelingsartiest?

Natuurlijk kan er wel een speelgoedje hier en daar worden uitgekozen, maar probeer dit te beperken door je kind ook te laten nadenken over leuke dingen om te doen.

Speelgoed uitzoeken en doneren

Over speelgoed gesproken, hoe meer speelgoed je kind heeft, des te sneller het verdwijnt onder een laag stof onder het bed. Het is daarom goed om samen af en toe met je kinderen door deze hele berg zooi – eh speelgoed – heen te gaan om te kijken wat weg kan en wat gedoneerd kan worden.

Zo leer je je kind om afstand te doen en te delen met anderen. En vertel daarbij dat met al het oude speelgoed niet alleen een hele hoop andere kinderen blij mee worden gemaakt, maar dat dit ook nog eens beter is voor het klimaat, omdat er dan niet te veel speelgoed op aarde rondslingert. We hebben immers meer dan genoeg spullen op onze planeet, toch?

Speelgoed kopen in kringloopwinkels

Na het speelgoed uitzoeken en wegbrengen naar goede doelen of bijvoorbeeld de kringloop, kun je gelijk aan je kinderen laten zien wat voor leuke plek dit eigenlijk is. Het is een soort enorme rommelmarkt waar je voor een prikkie iets kan uitzoeken. Als je kind toe is aan nieuw speelgoed of graag zijn of haar zakgeld wilt besteden, neem hem of haar dan mee naar de kringoopwinkel.

Of maak er een hele dag van en trek langs een paar grote kringloopcentra om lekker te speuren. Mama kan voor zichzelf lekker verliezen tussen de boeken of de kledingafdeling en de kinderen vermaken zich prima in de speelhoek.

Verzin natuur activiteiten

Weer of geen weer, veel buiten is niet alleen gezond, maar ook eens enorm leerzaam. Denk maar eens aan de hoeveelheid tijd die jij vroeger doorbracht met kikkervisjes vangen, lieveheersbeestjes van straat plukken of koeien aaien in een weiland.

Hoe meer je kind in contact is met de natuur, des te sneller zijn of haar interesse ook is gewekt om goed voor de omgeving te zorgen. Knutsel daarom eens wat vaker samen met je kinderen vogelhuisjes in elkaar of maak een terrarium in de tuin waar je allerlei soorten insecten in kan vangen, bestuderen met vergrootglazen en natuurlijk ook weer loslaten. Er zijn genoeg leuke natuur activiteiten die je kan doen zodat je niet alleen lekker vanachter die tv vandaan komt, maar ook meer kan leren over het milieu.

Nog meer zorgen voor een beter klimaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.

Reageer op artikel:
Zo leer je je kind positief bij te dragen aan het klimaat
Sluiten