Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Zo maak je van je kind een gelukkige volwassene

Wil je van je kind een gelukkige volwassene maken? Stel je als ouder dan zorgend op, maar laat je kind wel zelfstandig zijn en bemoei je niet teveel met zijn privéleven.

Dit is de conclusie uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Positive Psychology, schrijft The Telegraph. Voor de studie werden vijfduizend enquêtes afgenomen bij mensen die geboren zijn in 1946. Zij beantwoordden vragen over bijvoorbeeld de mate van vrijheid die ze als kind kregen.

Ouders die hun kinderen veel controleren, hebben grote kans dat hun kind later een ongelukkige volwassene wordt. Het verbieden van je kind om naar vrienden te gaan of je bemoeien met zijn privéleven, kan schadelijke gevolgen hebben.

Zelf keuzes maken

De onderzoekers vergelijken de mentale effecten van een opvoeding door controlerende ouders, met het overlijden van iemand in de directe omgeving van een kind. Zij adviseren ouders daarom om kinderen zelf keuzes te laten maken. Zo zouden geestelijke littekens kunnen worden voorkomen.

Warmte en interactie

‘Ouders geven ons een stabiele basis van waaruit wij de wereld ontdekken’, legt onderzoeksleider Mai Stafford uit. ‘Warmte van en interactie met ouders stimuleert de sociale en emotionele ontwikkeling.’

Bron: NU.nl

Reageer op artikel:
Zo maak je van je kind een gelukkige volwassene
Sluiten