12 tips: zo staat je kind wel vrolijk op!

Heeft jouw kind moeite met opstaan? Is hij ’s ochtends niet vooruit te branden en heeft hij last van een ochtendhumeur? Met deze tips gaat opstaan een stuk beter.

1. Ken je kind

Je hebt avond- en ochtendmensen. Dit geldt ook voor kinderen. Is jouw kind een nachtdier, verwacht dan niet dat hij ’s ochtends altijd vrolijk en met gemak opstaat. Het is de aard van het beestje. Houd hier liever rekening mee door hem waar nodig te helpen en te zorgen voor voldoende tijd om wakker te worden en op te staan.

2. Zorg voor voldoende nachtrust

Vraag je af of je kind wel voldoende slaapt. Kijk hier hoeveel uur slaap past bij welke leeftijd.

3. ‘Goedemorgen lieverd!’

Zeg iets liefs als je je kind wakker maakt. Zelfs als je eigenlijk denkt: 'is hij er nou nog niet uit?!'. Als je je kind ’s ochtends vrolijk en liefdevol benadert, zet dat de toon voor de rest van de dag.

4. Geef tijd

Heeft je kind moeite met wakker worden, verwacht dan niet dat hij snel z’n bed uitkomt. Zet liever de wekker wat vroeger zodat je kind de tijd kan nemen om rustig wakker te worden voordat hij echt z’n bed uit moet. Desnoods met vijf snooze mogelijkheden.

5. Blijf rustig

Een kind dat niet op wil staan, kan enorm frustrerend werken. Probeer toch rustig te blijven. Door te schreeuwen: 'Lig je nou nog steeds in bed', bereik je alleen twee dingen die je niet wilt; je kind zal nog dieper onder de dekens kruipen en op de lange termijn zal hij zich totaal afsluiten voor jouw aansporingen in de ochtend.

6. Zing!

Of je nou prachtig kan zingen of niet, je kind zal het fijn vinden om door jou al zingend gewekt te worden. Net als dat hij het fijn vindt als je voor hem zingt voor het slapen gaan.

7. Zet muziek aan

Is je kind al groot of gaat zingen je echt te ver; koop een wekker die muziek kan afspelen of stel de wekker op de telefoon van je kind zo in dat hij gewekt wordt door een lekker nummer. Wie wordt er nou niet blij van goede muziek in de ochtend?

8. Maak iets lekkers

Van welk ontbijt wordt jouw kind blij: een getoast broodje, een smoothie of een gekookt eitje misschien? Maak dit voor hem als ontbijt. Als hij weet dat er wat lekkers op hem staat te wachten, zal hij makkelijker z’n bed uitkomen.

9. Doe licht aan

Doe voordat je je kind hebt wakker gemaakt of de wekker is gegaan, zoveel mogelijk lampen aan in huis of doe (in de zomertijd) de gordijnen open. Je kind zal door het licht in combinatie met de geluiden van de andere gezinsleden die opstaan, vanzelf wakker worden.

10. Maak een checklist

Heeft je kind moeite om ’s ochtends alles gedaan te krijgen, maak dan een overzichtelijke checklist van alles wat er moet gebeuren. Douchen, aankleden, tandenpoetsen etc. Voor kleine kinderen kan dit in de vorm van pictogrammen. Zo hoeft je kind alleen de punten af te gaan, zonder er verder bij na te hoeven denken.

11. Zet de hond of kat in

Hebben jullie een huisdier waar je kind dol op is? Maak hier gebruik van! Wakker worden gemaakt door een overenthousiaste hond of kat, maakt zelfs de grootste ochtendmopperaar vrolijk!

12. Beloon

Je zou kunnen overwegen om je kind een beloning in het vooruitzicht te stellen als hij op tijd op staat en zich zonder gedoe aankleedt. Bijvoorbeeld nog even gamen of vijf minuten televisie kijken. Omkoping werkt nou eenmaal prima in sommige gevallen.

Bron: Parent.co

Reageer op artikel:
12 tips: zo staat je kind wel vrolijk op!
Sluiten