Redactie
Redactie Opvoedstijlen 11 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo stimuleer jij het empathisch vermogen van je kind (deel 1)

Door: Soraya Vogelaar

In de opvoeding wil jij je kind het liefst zoveel mogelijk meegeven, van goede manieren tot normen en waarden én empathie. Op de volgende manieren kun jij je kinderen – of ze nu 4 of 17 zijn – een staaltje empathie meegeven. 

Dr Michele Borba geeft een aantal adviezen die je als ouder kunt toepassen om je kind meer empathie mee te geven.

Wees een rolmodel
Geef zelf het goede voorbeeld. Dit is de meest effectieve manier om je kind iets te leren. Je zoon of dochter kijkt toch naar jou op als grote voorbeeld. Wees je bewust van de woorden die je uitspreekt en jouw handelen. Volgens Dr Borba kunnen ouders het liefst eerst kijken hoe het er met hun eigen empathie voor staat. Alle strategieën die jij op je kind toepast, moeten ook op jezelf van toepassing zijn. Kinderen moeten een voorbeeld zien van wat empathie is om zelf empathisch vermogen te kunnen aanleren. 

Empathisch vermogen: leer het ABC van emoties
Borba: ‘Kinderen moeten een ‘emotioneel ABC’ leren. Ze moeten naar iemand kunnen kijken en hun emoties als het waren kunnen lezen. Zodra je iemands emoties kunt aanvoelen, is de kans groter dat jij je in hen kan verplaatsen en empathie kan voelen. Dit komt doordat je tegen jezelf kun zeggen: ‘Ik voel met hem of haar mee.’, aldus Borba. 

Borba geeft hierbij nog wat praktische tips. ‘Gebruik karakters uit boeken, films of series om voorbeelden te geven van emoties. Stel je kind hierbij vragen als: ‘Hoe denk jij dat hij zich voelde toen..? Of: ‘Kijk naar haar hangende schouders en haar trage loopje, hoe denk je dat zij zich voelt?’

Borba stelt ook voor dat je kinderen laat luisteren naar de stem van anderen, om ze zo te laten herkennen wanneer iemand boos, moe of verdrietig. Verder raadt ze ook de huisregel aan dat kinderen altijd iemand aankijken als ze met degene in gesprek zijn. ‘Dit dwingt ze om op te kijken, wat een sterke lichaamshouding is, maar ze kunnen zo ook de emoties van iemands gezicht aflezen’, aldus Borba.

Creëer een familie mantra
‘Stel een regel op die geldt voor de hele familie en houd je daaraan. Het maakt niet uit waar je precies voor staat, het gaat erom dat je als gezin in ieder geval ergens voor staat. Zoek een moment uit om samen met de kinderen een mantra te bepalen dat draait om anderen helpen. Hoe vaker je dit mantra uitspreekt, hoe sneller dit werkelijkheid wordt.’ 

Leg de nadruk op goede karaktereigenschappen en goed gedrag
Let op de momenten waarop je kind zich zorgzaam, verantwoordelijk of respectvol gedraagt. Spreek op deze momenten je waardering hiervoor uit en benoem specifiek waarom dit goed gedrag was. ‘Dat was erg respectvol van je omdat..’ Maar Boba stelt ook dat het ook belangrijk is om ongepast gedrag aan te kaarten.  Je kunt hierbij aangeven dat je het gedrag niet goed vindt. En vragen of je kind het zelf fijn zou vinden als zoiets bij hem of haar zou gebeuren. 

Lees hier deel 2 met nog meer tips om het empathisch vermogen te stimuleren bij je kind. 

Bron: Mothermag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Zo stimuleer jij het empathisch vermogen van je kind (deel 1)
Sluiten