Redactie
Redactie Opvoeden 11 jul 2018

Zo stimuleer jij het empathisch vermogen van je kind (deel 2)

Door: Soraya Vogelaar

In de opvoeding wil jij je kind het liefst zoveel mogelijk meegeven, van goede manieren tot normen en waarden én empathie. Op de volgende manieren kun jij je kinderen – of ze nu 4 of 17 zijn – een staaltje empathie meegeven. 

Dr Michele Borba geeft een aantal adviezen die je als ouder kunt toepassen om je kind meer empathie mee te geven.

Gebruik verhalen om de morele waarden te ontwikkelen
Lezen en films kijken zijn activiteiten die de empathie kunnen bevorderen. Borba: ‘Boeken kunnen kinderen een andere wereld laten beleven en hun harten transformeren.’ Lezen kan naast extra kennis bijbrengen ook zorgen voor een aardiger kind. Lees samen uit boeken. Stel vragen over de karakters en dan specifiek over wat zij voelen. Kies hiervoor het liefst voor boeken met een plot en karakters die een ontwikkeling doormaken. 

Beoefen samen mindfulness
Mindfulness hoeft niet ingewikkeld kunst- en vliegwerk te zijn. Het kan zo simpel zijn als het even rustig aan doen en naar je ademhaling luisteren terwijl je langzaam in en uit ademt. Even wandelen of tijd doorbrengen in de buitenlucht kan ook al voldoende zijn. De sleutel zit ‘m in ieder geval in rustiger aan doen, letten op de ademhaling en het hoofd leegmaken. 

Kijk samen naar ‘goed’ nieuws
Er komt regelmatig veel slecht nieuws onze kant op via nieuwsberichten. Kies er vaker voor om ook het goede nieuws te vertellen, delen en laten zien. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kind een gebalanceerd wereldbeeld blijft zien maar ook dat jij happy blijft. Als kinderen teveel slecht nieuws zien kan dit zorgen voor een onveiliger gevoel en wantrouwen. Dit zorgt er op z’n beurt weer voor dat de empathie afneemt. Laat je kind dus ook genoeg leuk nieuws zien. 

LEES OOK: Waarom knuffelen belangrijk is

Doe samen een vorm van vrijwilligerswerk
Zoek een vrijwilligersproject dat goed aansluit bij de interesses van je kind.  Doe dit vrijwilligerswerk het liefst met het hele gezin. Het belangrijkste is dat dit vrijwilligerswerk zorgt voor face to face contact met anderen. 

Ga voor een social media detox
Social media kan volgens Borba zowel een positieve als een negatieve impact hebben op het empathisch vermogen van kinderen. Volgens haar is het beste als ouders en kinderen pauzes nemen van social media. De pauzes kunnen kort duren maar kun je ook voor een langere periode inlassen. 

Empathisch vermogen: doe het niet een keer, maak er een routine van
Je kind empathie aanleren doe je dus door eerst zelf het goede voorbeeld te geven en vervolgens samen te oefenen en het te bespreken. Maar uiteindelijk wil je dat je kind dit in zich heeft zonder dat er een beloning of erkenning bij nodig is. Alle voorgaande punten en die uit deel 1 kun je hiervoor goed gebruiken. Maar het belangrijkste blijft toch de herhalen oefenen. Net zoals kinderen rekensommetjes oefenen zal ook empathisch vermogen veel geoefend moeten worden om het eigen te maken. Zoek uit wat voor jullie gezin werkt en maak er een routine van. Zo raakt je kind eraan gewend en gaat hij of zij ernaar leven. 

Lees hier deel 1 met nog meer tips om het empathisch vermogen bij kinderen te stimuleren.
 
Bron: Mothermag
 

Reageer op artikel:
Zo stimuleer jij het empathisch vermogen van je kind (deel 2)
Sluiten