redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Zo vader, zo pleegzoon (niet dus)

Vaders willen maar een ding: dat hun zoon zoveel mogelijk op hen lijkt, dat-ie van dezelfde dingen houdt, dat ze twee handen op een buik zijn.

Pleegvaders verschillen in dat opzicht niet van biologische vaders, kan ik u verzekeren.

Dus moet ik nu geregeld slikken, omdat mijn zwarte 8-jarige pleegzoon en ik, zijn witte 54-jarige pleegvader, verdomd weinig interesses, hobby's en passies delen.

Koekie is bijvoorbeeld helemaal gek van auto's, herkent ze op honderd meter afstand, schudt de merken achteloos uit zijn mouw. En tja; ik weet nauwelijks het verschil tussen een Mercedes, BMW en Volkswagen, heb zelf geen auto en, erger nog, ben er nooit in geslaagd mijn rijbewijs te halen.

Koekie houdt van dansen. Ik behoor tot de club die graag mag zeggen dat echte mannen niet dansen.

Koekie wil weten hoe apparaten werken, hoe machines geconstrueerd zijn. Hij stelt er vragen over, waarop ik steevast moet antwoorden: ˜Ik heb geen idee jongen. Waarop hij meestal wat moedeloos concludeert: ˜Jij weet ook weinig, zeg.

Ik ben een sportfanaat. Ben geabonneerd op de tv-zenders Sport1 en Eredivisie Live. Een keer zei hij dat hij samen met mij een voetbalwedstrijd ging kijken. Tien seconden na het beginsignaal was de plek op de bank naast me al leeg.

Hij heeft een proefles karate gedaan. Geen succes. We zijn samen wezen kijken naar een judoles, maar na tien minuten zei hij: ˜Judo wil ik niet.

Urenlang kan ik lezen. Kranten, tijdschriften, boeken. Hij haat lezen. Die keer dat ik hem na wangedrag zei dat hij hardop een boek moest lezen, begon hij hysterisch te gillen en krijsen.

Het zou wel eens kunnen dat we elkaar gaan vinden op muziekgebied. Hij heeft aanleg voor de piano, heeft een goed ontwikkeld ritmegevoel en gaat met veel plezier naar de muziekschool. Omdat ik zelf duizenden cd's heb, probeer ik te achterhalen of onze smaken misschien ergens dubbelen. Het bemoedigende antwoord is: ja, soms. Dan luisteren we naar T-99, Schoolly D, Tom Waits, Roosbeef en Frankie Lee Sims en dat vindt hij erg goed. Maar na zo'n prachtnummer kan hij ook rustig vragen: ˜Heb je ook muziek van Frans Bauer?

Ik had de droom dat we samen op de tribune bij Ajax zouden zitten of samen zouden kijken naar een honkbalwedstrijd in Amerika. Die droom heb ik opgegeven, zoals ik ons ook niet samen uren zie ronddolen in een boekhandel.

Het rare is dat ik het, tot mijn stomme verbazing, ook helemaal niet erg vind. Kinderen zijn leuk voor wat ze zijn en niet omdat ze op jou lijken. Dus is het goed dat hij niet hoofdredacteur van Panorama wil worden, maar politieman. En dus is er niks mis mee dat hij nu al aan het sparen is voor een Porsche.

Reageer op artikel:
Zo vader, zo pleegzoon (niet dus)
Sluiten