Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018

Zo voorkom je verslikken en stikken

Kinderen die zich verslikken of zelfs stikken in eten; het komt helaas nog vaak voor. Soms zelfs met een fatale afloop. Hoe voorkom je dit en wat doe je als je kind ergens in stikt?

Veel ouders denken dat lolly’s en zuurtjes het gevaarlijkste zijn al voor kinderen als het gaat om het risico op stikken, maar niets is minder waar. Juist zachte stukken fruit en cherrytomaatjes, maar ook knakworsten zijn vaak de boosdoeners. Deze zachte dingen vervormen bij het doorslikken zo, dat ze de luchtpijp helemaal kunnen afsluiten en vast komen te zitten. Ze werken dus eigenlijk als kurk.

Met welk voedsel moet je opletten?

Wat zijn de etenswaren die het meeste risico op verstikking geven? Dit zijn; druiven, cherrytomaten, pinda’s, marshmallowspekjes en knakworsten. Vooral de laatste heeft al flink wat verslikkingsongevallen opgeleverd. Om dit te voorkomen kun je beter de knakworsten overdwars doorsnijden en daarna in stukjes van ongeveer een centimeter snijden. Zo kan het de luchtpijp niet blokkeren. Snijd druiven cherrytomaatjes doormidden. Simpel; je moet het alleen even weten.

Andere gevaren

Niet alleen etenswaren zijn gevaarlijk voor kleine kinderen als het gaat om verstikking, want kinderen stoppen werkelijk alles in hun mond. Er zijn dus veel dingen in huis die ook gevaarlijk kunnen zijn. Denk aan kralen, kleine ronde batterijen en munten. En ook ballonnen moet je vooral niet laten slingeren. Bewaar ze niet in een kastje waar je kind bij kan komen; door de vrolijke kleurtjes zijn ze namelijk extra aantrekkelijk voor kinderen.

Wat te doen bij stikken?

Vooral als je kind klein is, moet je goed opletten of je zich niet verslikt of zelfs stik in z’n eten. Na het vijfde jaar daalt de kans hierop omdat de maal- en slikfunctie bij een kind dan beter ontwikkeld is. Mocht een kind boven de één jaar zich onverhoopt toch verslikken, niet hoesten en geen geluid maken, geef dan minimaal 5 klappen op de rug tussen de schouderbladen. Hoe langer je wacht met iets doen, hoe dieper het stuk groente of fruit in de luchtpijp komt te zitten. Snel actie ondernemen wordt vaak beloont, want elke klap op de rug kan het vastzittende stuk fruit iets hoger brengen waardoor het er makkelijker uit te halen is.

Helpt dit niet, pas dan de Heimlichgreep toe; dit is het scherp en stevig naar binnen trekken van twee handen onder het borstbeen van degene die stikt. Pas op; doe ook dit dit niet bij een baby jonger dan één jaar, want dan beschadig je de organen. Wat doe je dan? Leg hem op je onderarm of als je baby al wat groter is, over je benen en geef maximaal vijf klapjes tussen de schouderbladen met de muis van je hand. Raakt je baby buiten bewustzijn, bel 112 en start met reanimeren. 

Tips tegen verslikken en stikken

  • Snijd zacht voedsel altijd in kleine eetbare stukjes.
  • Tomaatjes, druiven en andere ronde etenswaren in vieren snijden.
  • Knakworsten eerst door midden snijden en dan in stukjes.
  • Houd je kind aan tafel tijdens het eten. Dus niet lopen en eten tegelijk.
  • Plak het batterijklepje van de afstandsbediening goed dicht.
  • Laat geen ballonnen en andere kleine dingen slingeren die je kind in z’n mond kan stoppen.
  • Houd je kind altijd in de gaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Zo voorkom je verslikken en stikken
Sluiten