Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Zoenen met buurmeisje

antwoord

Fijn dat je erachter gekomen bent. Het is wellicht onschuldig maar toch goed om het erover te hebben.
Je hebt het inmiddels met je zoon besproken en gezegd dat je wil dat hij het niet meer doet. 

Bij het bespreken vind ik een aantal dingen belangrijk:

  1. Probeer het niet te groot te maken. Het is niet ‘slecht’ om zoentjes te geven; het is alleen niet iets wat past bij zijn leeftijd van 7 jaar met een meisje dat drie jaar ouder is.
  2. Probeer rustig te praten en vooral eerst eens te vragen en te luisteren hoe het zit; hoe vaak gebeurt het, op wiens verzoek, wat vindt hij ervan, enzovoort. Als het direct een kruisverhoor wordt of als je gaat preken en/of verbieden, hoor je niet het echte verhaal. Hij schrikt er misschien van en denkt dat hij iets heel slechts doet. Dat maakt het veel te groot. Dan is er een kans dat hij het stiekem gaat doen en dat wil je natuurlijk niet!
  3. Leg hem uit waarom het niet past bij een jongetje van 7. En zeg dat je dus wil dat het stopt. Bespreek samen hoe hij ervoor kan zorgen dat dat lukt. Durft hij tegen haar te zeggen dat hij het niet meer wil? Hoe kan hij dat doen: zegt hij het zelf of wil hij dat jij even met haar praat?
  4. Het meisje mag ook best weten dat jij het weet en geen goed idee vindt. Ik zou hem daar niet over laten liegen. Dan leg je nogal wat bij hem neer. Als hij het zelf ook een goed idee vindt om het niet meer te doen en dat ook zelf durft te zeggen, is het goed om het zo te doen. Maar als dat lastig is of als je het gevoel hebt dat hij daar niet stevig genoeg voor in zijn schoenen staat, zou ik het samen met hem doen of het meisje gewoon eens aanspreken en het erover hebben. Niet zwaar maken, maar gewoon aangeven dat je het gezien hebt en uitleggen waarom je dat geen goed idee vindt op zijn leeftijd. 
  5. Leg de schuld niet direct bij het oudere buurmeisje. Je hoort nu zijn versie van het verhaal! Bovendien is ze zich er wellicht helemaal niet van bewust dat het niet iets is wat past bij zijn leeftijd. 
  6. Informeer nog eens op een rustig en niet al te direct moment (bijvoorbeeld als je samen iets aan het doen bent of tijdens het autorijden) of het hem gelukt is en hoe het nu gaat. Hoe heeft het meisje gereageerd? Zo kun je erachter komen of het afgedaan is of dat het nog een staartje heeft gekregen.

Als het nodig is, kun je het ook altijd even met haar ouders bespreken. Dat zou ik – afhankelijk van hoe je band met hen is – pas doen als het ingewikkeld wordt. Waarschijnlijk is het gewoon voorbij als je met je eigen kind praat of eventueel met de beide kinderen samen overlegt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zoenen met buurmeisje
Sluiten