Redactie
Redactie Contact met School 19 jun 2018

Zoet beleg verboden op school

antwoord

Het alsmaar groter wordende probleem van overgewicht bij kinderen maakt dat scholen zich verantwoordelijker voelen voor gezond gedrag van hun leerlingen. Leerkrachten zien steeds meer kinderen met snoep als tussendoortje en ongezonde keuzes voor de lunch. Witte broodjes met chocola, opgerolde pannenkoeken met suiker, saucijzenbroodjes, eierkoeken, pizza of cakejes.

Leerkrachten ergeren zich hier aan, maken zich zorgen en bespreken dit vervolgens in een teamvergadering: Wat vinden wij als school? Bemoeien wij ons hiermee of moeten ouders zelf weten wat ze hun kinderen meegeven? Door het ongezonde zwijgend goed te vinden binnen je school, geef je natuurlijk ook een boodschap. De discussie over wat  wel of niet gezond is, wil de school vaak niet aangaan. Dit is een eindeloze discussie waarin we het niet snel eens zullen worden met elkaar.

Ik vind dat een school zich moet uitspreken over gezond gedrag, en dat ze dus regels mogen opleggen. Ouders moeten kinderen leren zich aan de schoolregels te houden. Zo simpel is het. Wanneer je het niet eens bent met zo’n regel, kun je dat bespreken met de leerkracht, directie of in de MR. Niet met je kind. Natuurlijk bestaan er hierover geen wetten.

Wanneer jouw kind hoort dat het een regel van de school is en dat je je daar natuurlijk aan moet houden zal er misschien even weerstand zijn, maar daarna zal je kind zich erbij neerleggen. Ga eens samen opzoek naar een lekkere gezonde lunch. Op deze manier leert je kind dat gezond ook heel lekker kan zijn.

Tips voor een gezonde lunch

  • Is jouw kind gewend alleen maar zoet te eten, laat je kind dan langzaam wennen door zoet beleg te combineren met hartig. Bijvoorbeeld kaas met stroop.
  • Betrek je kind bij het samenstellen van de lunchtrommel of laat je kind kiezen uit een aantal soorten beleg.
  • Maak eens een lekkere sandwich met bijvoorbeeld kaas, tomaat, avocado en sla.
  • Vul de boterhammen aan met mintomaatjes, worteltjes of komkommer. Een blokje (20+)kaas of een plakje opgerolde kipfilet.
  • Denk ook eens aan rijstwafels, crackers, wraps of fruit. Geef beleg eventueel apart mee, dan blijft het vers.
  • Verandering van spijs doet eten: sommige kinderen krijgen elke dag dezelfde lunch mee. Het is goed om te variëren en regelmatig iets nieuws te kiezen samen met je kind.
  • Suikers in chocoladepasta wennen makkelijk en kunnen verslavend zijn. Het kost tijd en moeite om je kind te leren wennen aan andere smaakjes maar je kind is de moeite waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zoet beleg verboden op school
Sluiten