Zomerkamp of niet

antwoord

Door al die vervelende verhalen in de media zou je je kind het liefste dicht bij je houden, zodat je zeker weet dat het nergens een risico loopt. Begrijpelijk dat gevoel, maar ik vind het niet wenselijk voor kinderen. Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. We kunnen onze kinderen nooit voor honderd procent beschermen tegen leed en gevaren. Daar waar het kan, doe je het natuurlijk zoveel mogelijk, maar een kind moet wel een ‘gewoon’ leven leiden zoals ieder kind. Op een gegeven moment laat je je kinderen hoe dan ook los. We kunnen ze daar beetje bij beetje voor klaarstomen. En dat is beter dan ze heel lang over beschermen en dán loslaten.
  2. We moeten kinderen niet meegeven dat overal gevaar loert. Dat is niet zo en dat hoeft niet. Dat maakt angstige kinderen en dat is niet wat we willen, toch? We willen kinderen die uitkijken en goed nadenken bij wat ze doen. Kinderen die weten hoe te handelen in lastige situaties op straat, in het verkeer of met andere mensen. Dat leren we ze niet door ze ervandaan te houden, maar door ze steeds meer zelfstandigheid te geven met duidelijke afspraken en ze vertrouwen te geven door dingen alleen te oefenen en te doen.

Om te besluiten of ze wel of niet mee mag en ervoor te zorgen dat jij er een goed gevoel over hebt, kun je een aantal dingen doen: 

  • Check de organisatie goed en neem contact op. Geef je twijfels aan en hoor van hen hoe ze op het kamp met de kinderen omgaan, hoe de leiding in elkaar zit en welke afspraken er met de kinderen zijn. Informeer naar de leeftijden in de groep en hoe een en ander gaat op zulke dagen. Zo krijg je er een beter gevoel bij.
  • Bepaal voor jezelf of je denkt dat jouw kind de zelfstandigheid en de setting van het kamp aan kan. Het ene kind van 7 is al heel zelfstandig en komt goed voor zichzelf op, het andere kind niet. 
  • Bespreek met je kind wat het op een kamp kan tegenkomen. Wat als ze jullie mist of als ze zich niet prettig voelt? Spreek af dat ze dan altijd mag bellen. Wat als iemand haar pest, wat kan ze dan doen? Enzovoort.
  • Zonder er de nadruk op te leggen of het direct te verbinden aan het kamp, kun je ongewenste intimiteiten bespreken en horen hoe ze denkt te reageren op bepaalde voorvallen. Dat is deels niet anders dan op school of op een sport, dus waarschijnlijk heb je dat al eens met haar besproken. Vertel haar dat ze nooit dingen tegen haar zin moet doen en dat niemand aan haar mag zitten als zij het niet wil. Dat je nooit met iemand moet meegaan zonder dat aan een ander te vertellen en te vragen of dat goed is. 

Hoewel je door de media misschien heel anders zou kunnen denken, is het echt niet zo dat er overal enge, onverantwoordelijke of zieke mensen zitten. Als we ons door die gedachte zouden laten leiden, hebben wij en onze kinderen geen leven meer.

Reageer op artikel:
Zomerkamp of niet
Sluiten