Redactie
Redactie Eropuit 6 jul 2022
Leestijd: 8 minuten

Zomerkamp of niet: dit zijn alle voordelen (én nadelen) voor ouder en kind

De zomervakantie is in aantocht, dus daarmee ook het plannen en uitvoeren van de nodige activiteiten. En omdat het voor niemand goed is om je kinderen de hele dag te vermaken, zijn daar godzijdank de zomer(dag)kampen. Dé plek waar je kind zonder telefoon of tablet zijn energie kwijt kan en nieuwe vriendjes maakt. Twijfel je nog of het iets voor jouw kind is? Of voor jou zelf, aangezien jij je kind een week moet missen? Wij hebben de voordelen en nadelen (én tips!) voor een zomerkamp op een rij gezet.

Hiermee kan iedereen zich het best voorbereiden op een onvergetelijke ervaring.

Wat je in dit artikel kunt vinden:

Zomerkamp voor je kind: wel of niet?

Een week lang avonturen en plezier, dat gun je je kind toch zeker? Maar een week is ook lang. Voor zowel het kind als voor jou. Je kind (en jijzelf) moet er maar net het type voor zijn. Maar het lastige is, dat weet je pas als je kind op zomerkamp is geweest.

Voordelen van een zomerkamp voor je kind

Misschien kunnen deze voordelen voor een zomerkamp de doorslag geven.

1. Nieuwe vrienden in overvloed

Op zomerkamp is je kind vrij van alle sociale verwachtingen die er op school vaak heersen, dus kunnen ze in alle rust nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken. Dat gaat een stuk makkelijker door de leuke, ontspannen groepsactiviteiten waar iedereen lol in heeft. Zingen, dansen, lachen en stoeien brengt kinderen nu eenmaal makkelijker bij elkaar.

2. Omgeven door de natuur

Door smartphones en tablets zijn kinderen eerder geneigd binnen te blijven als ze thuis zijn, dan met z’n allen de natuur in te gaan. Zomerkampen zijn vaak gevestigd in de bossen, waar ze zich compleet kunnen uitleven en lekker vies mogen worden. Wedden dat ze bekaf terug komen, omdat ze elke dag hun energie kwijt konden door te ravotten in de natuur?

3. Nieuwe social skills aanleren

Door je kinderen op zomerkamp te doen, leren ze in een community te functioneren. Daar hebben mensen respect voor elkaar en komen kinderen erachter dat ze elkaar nodig hebben om het leuk te hebben. Daarnaast slapen ze vaak met andere kinderen in een tent of zaal, waardoor ze leren delen, communiceren en afspraken met elkaar leren maken.

4. Dagelijkse routine staat even uit

Zomerkamp geeft je kinderen de gelegenheid om even los te komen van hun strakke schema, bestaande uit school, speeldates en sport. Op zomerkamp zijn ze vrij om de hele dag te spelen, iets waar elk kind intens gelukkig van wordt.

5. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid

Kamp is de perfecte plek voor kinderen om te leren zelf beslissingen te maken. Ze leren zelf keuzes te maken, zoals veilig blijven in spannende situaties, hun bordje leegeten en op tijd gaan slapen. Doen ze dit niet, dan hebben ze alleen zichzelf ermee.

6. Tips, tricks en ontwikkeling

Door de grote variatie in sport en spel, is zomerkamp de ideale plek om nieuwe skills te leren. Doordat kinderen op kamp vaak in aanraking komen met activiteiten die ze nog nooit eerder hebben gedaan (raften, boogschieten, vuur maken, knopen leggen, abseilen) verbreden ze op een speelse manier hun kennis en daarmee ook hun interesse.

Pexels

7. Even offline

Thuis zijn kinderen vaak online. Zowel op school als thuis staren ze continu naar een scherm. Hoe lekker is het om ze even los te koppelen van de televisie en hun smartphone en ze los te laten in de ‘echte’ wereld, waar ze op zoek kunnen gaan naar andere dingen die ze wellicht heel leuk vinden om te doen. Door écht te spelen, échte emoties te voelen en échte activiteiten te doen gaat er waarschijnlijk een heel nieuwe wereld voor ze open.

8. Veerkrachtiger

Omdat ze vaak heel veel nieuwe dingen doen op zomerkamp, kunnen kinderen dit in het begin nogal spannend vinden. Door het toch te doen, zien ze van zichzelf dat ze meer kunnen dan ze denken. Zijn ze niet meteen de beste in boogschieten? Dan zullen ze zien dat oefening kunst baart.

9. Meer avonturen = meer zelfvertrouwen

Op school moeten kinderen continu presteren en tijdens de activiteiten die ze buiten school doen (sporten, muziekles, etc.) hebben ze vaak ook het gevoel dat ze zich moeten bewijzen. Op zomerkamp heerst er een relaxte sfeer en wordt iedereen in zijn of haar waarden gelaten. Er is weinig competitie en kinderen kunnen zich daarom op hun eigen, rustige manier ontwikkelen.

10. Ze zijn actief bezig

Er is geen andere plek waar kinderen zó actief bezig kunnen zijn dan op zomerkamp. Ze kunnen de hele dag rennen, klimmen, klauteren, springen, bouwen en zwemmen. Wat wil een kind nog meer?

Tessa (35): ‘Mijn dochter heeft heimwee, daarom gaan we niet op vakantie’

Voordelen van een zomerkamp voor jou

Het moge duidelijk zijn: er zijn legio voordelen voor kinderen om op zomerkamp te gaan. Maar wat zijn de voordelen van je kind op zomerkamp voor jou?

1. Tijd voor jezelf

Misschien overbodig om te zeggen, maar we zeggen het toch: je kind op zomerkamp is de uitgelezen kans voor wat me-time. Tijd voor jezelf, of voor elkaar, wanneer komt dat nou nog voor? Tijdens deze week kunnen jullie eindelijk eens dat liefdesweekend naar Parijs volbrengen, achterstallig onderhoud in huis inhalen, de kinderkamers uitmesten, of – onze favoriet – eens even helemaal niets doen.

2. Opvoedstijl evalueren

Wanneer de kinderen op een zomerkamp zijn, geeft dat ook afstand, rust en ruimte om de boel eens te evalueren. Sta je nog achter je opvoedkeuzes, waar loop je tegen aan, wat mag meer aandacht krijgen?

3. Loslaten

Kinderen krijgen is loslaten. Iedere ouder weet dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Maar het is goed om elkaar eens te missen. Dat maakt het namelijk nog leuker om elkaar weer te zien.

8x wilde ideeën voor avontuurlijke gezinsvakanties

Nadelen van een zomerkamp

Toch brengt dit ons ook bij een groot deel van de twijfels om je kinderen wel of niet op zomerkamp te sturen. Het kan zijn dat je, bijvoorbeeld door vervelende verhalen in de media, je kind het liefst zo dicht mogelijk bij je houdt. Dan weet je tenminste zeker dat jouw kind nergens risico loopt. Dat gevoel is begrijpelijk, maar niet wenselijk voor kinderen. Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. We kunnen onze kinderen nooit voor honderd procent beschermen tegen leed en gevaren. Daar waar het kan, doe je het natuurlijk zoveel mogelijk, maar een kind moet wel een ‘gewoon’ leven leiden zoals ieder kind. Op een gegeven moment laat je je kinderen hoe dan ook los. We kunnen ze daar beetje bij beetje voor klaarstomen. En dat is beter dan ze heel lang over beschermen en dán loslaten.
  2. We moeten kinderen niet meegeven dat overal gevaar loert. Dat is niet zo en dat hoeft niet. Dat maakt angstige kinderen en dat is niet wat we willen, toch? We willen kinderen die uitkijken en goed nadenken bij wat ze doen. Kinderen die weten hoe te handelen in lastige situaties op straat, in het verkeer of met andere mensen. Dat leren we ze niet door ze ervandaan te houden, maar door ze steeds meer zelfstandigheid te geven met duidelijke afspraken en ze vertrouwen te geven door dingen alleen te oefenen en te doen.

Hoe kies je een betrouwbaar zomerkamp?

Om te besluiten of ze wel of niet mee mogen op zomerkamp en ervoor te zorgen dat jij er een goed gevoel over hebt, kun je een aantal dingen doen. Hieronder geven we je tips zodat je een betrouwbaar zomerkamp kunt kiezen.

  • Check de organisatie goed en neem contact op. Geef je twijfels aan en hoor van hen hoe ze op het kamp met de kinderen omgaan, hoe de leiding in elkaar zit en welke afspraken er met de kinderen zijn. Informeer naar de leeftijden in de groep en hoe een en ander gaat op zulke dagen. Zo krijg je er een beter gevoel bij.
  • Bepaal voor jezelf of je denkt dat jouw kind de zelfstandigheid en de setting van het kamp aan kan. Het ene kind van 7 is al heel zelfstandig en komt goed voor zichzelf op, het andere kind niet.
  • Bespreek met je kind wat het op een kamp kan tegenkomen. Wat als ze jullie mist of als ze zich niet prettig voelt? Spreek af dat ze dan altijd mag bellen (en daarom is het handig als je kind zijn telefoonnummer kan onthouden). Wat als iemand haar pest, wat kan ze dan doen? Enzovoort. Check bij de organisatie of er een noodtelefoon is die dag en nacht bereikbaar is?
  • Check de wijze waarop de activiteiten geregeld zijn. Heeft de organisatie een aansprakelijkheidsverzekering? Bij welke overkoepelende organisaties zomerkampaanbieders zijn ze aangesloten, bijvoorbeeld Vebon, hiswa-recron of keurmerk kindervakanties?
  • Zonder er de nadruk op te leggen of het direct te verbinden aan het kamp, kun je ongewenste intimiteiten bespreken en horen hoe je kind denkt te reageren op bepaalde voorvallen. Dat is deels niet anders dan op school of op een sport, dus waarschijnlijk heb je dit al eens met je kind besproken. Vertel je kinderen dat ze nooit dingen tegen hun zin moeten doen en dat niemand aan hun mag zitten als ze het niet willen. Dat je nooit met iemand moet meegaan zonder dat aan een ander te vertellen en te vragen of dat goed is.

Hoewel je door de media misschien heel anders zou kunnen denken, is het echt niet zo dat er overal enge, onverantwoordelijke of zieke mensen zitten. Als we ons door die gedachte zouden laten leiden, hebben wij en onze kinderen geen leven meer. Plus, een zomerkamp heeft veel meer voordelen dan nadelen, tel maar terug. Een zomerkamp is (bijna) gerandeerd een onvergetelijke ervaring voor je kind, in de meest positieve zin van het woord. Heb jij nog een tip die ouders en kinderen graag meegeeft bij het kiezen van een zomerkamp? Laat het ons weten in de comments.

Nadia: ‘Ze belde me ‘s nachts, of ik mijn dochter van schoolkamp wilde halen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.