Zomerse uitjes die (bijna) niks kosten

Zes weken zomervakantie: tijd zat voor gezellige uitstapjes. J/M selecteerde de leukste gezinsuitjes tussen 0 en 5 euro. 

Graanbranderij de IJsvogel

Wil je weten hoe alcohol wordt gestookt of wat een molenaar doet? Dat kan allemaal tegelijkertijd. Graanbranderij De IJsvogel is gevestigd in De Wijmarsche Watermolen, gelegen in het natuurgebied Barbara’s Weerd. In Nederland bestaan nog maar enkele ‘warme stokers’: distilleerderijen die hun alcohol zelf stoken. In Graanbranderij de IJsvogel worden jenevers, bitters, kruidenbitters, likeuren en likorettes gestookt. Ook organiseert De IJsvogel diverse fiets- en wandeltochten.

Kosten: zie website
Open: 31 maart -31 oktober, dagelijks 11-18 uur
Waar: Schans 20a, Arcen, tel. 077-4731240 
www.ijsvogel.com

Juttersmuseum Flora

Achter de uit 1840 daterende boerderij Flora huist het eerste, echte en grootste juttersmuseum ter wereld. Op het buitenterrein achter de boerderij staan vele curieuze voorwerpen uitgestald, die voor een deel zijn opgevist door Texelse Noordzeevissers. Zoals vliegtuigonderdelen, ankers, roeren en een stuurhuis. Het hart van de expositie is een bonte verzameling voorwerpen die de laatste zeventig jaar op het Texelse strand zijn aangespoeld. De Jutters zelf vertellen hier graag boeiende verhalen over.

Kosten: tot 11 jaar € 2,50, volwassenen € 4,50
Open: ma-za 10-17 uur
Waar: Pontweg 141, Den Burg, tel. 0222-32 12 30 
www.juttersflora.nl

Boomkroonpad

In en rond buitencentrum Boomkroonpad is heel veel te beleven! Het hele jaar door worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Buiten maak je een spannende tocht door de worteltunnel. En daarna klim je als een eekhoorn door de toppen van de bomen. Je kunt er spelen en hutten bouwen op de Bosweide of in het Lorkenspeelbos. Of op speurtocht gaan door het woud, broodjes bakken, met De Bospaardentram langs de mooiste plekjes van de boswachterij rijden, of schitterende boswandelingen maken door boswachterij Gieten-Borger. 

Kosten: 4-12 jaar € 2,-, volwassenen € 4,- 
Open: apr t/m okt dagelijks 10-17 uur. Nov t/m mrt: zo 10-16 uur, tijdens schoolvakanties dagelijks 10-16 uur.
Waar: Steenhopenweg 4, Drouwen, tel. 0592-377 305 

www.staatsbosbeheer.nl/boomkroonpad

Kinderboerderij de Merenwijk

In de polders rond Leiden graast ’s zomers heel wat vee. Voor een ontmoeting met die dieren ga je naar de kinderboerderij. Op het weiland, op het erf en in de stallen mag je rondlopen tussen de koeien, schapen, geiten, varkens, kippen en vogels. Verschillende rassen zijn vertegenwoordigd en over elk dier is informatie te vinden. Hoe noem je bijvoorbeeld een mannetjesvarken? 
In de knuffelhoek kunnen kinderen lekker met de konijnen en cavia’s knuffelen of buiten naast de lammetjes in het weiland gan liggen. Vanuit het educatiecentrum worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals brood bakken of ponyrijden.

Kosten: gratis
Open: dagelijks 8.30-16.30 uur
Waar: Parkzicht 100 in Leiden, tel. 071-516 77 20 

Dorpsboerderij Dronten

Dorpsboerderij Dronten is een unieke combinatie van een kinderboerderij, theehuis en bierbrouwerij. Dat betekent dus genieten van koffie met (zelfgemaakt) gebak terwijl je kinderen zich vermaken op de kinderboerderij. De dieren hier vinden het heerlijk om veel aandacht te krijgen. Daarom zijn er speciale aai-middagen voor kinderen (zie website voor de data. Uitgespeeld? Maak dan eens een ommetje in het Wisentbos. 

Kosten: gratis
Open: ma-vrij 9.30-17 uur, zo 13.30-17 uur
Waar: Wisentweg 5a, Dronten, tel. 0321-329332 

www.dorpsboerderijdronten.nl

Geitenboerderij de Mèkkerstee

In 2001 begon de Mèkkerstee met 75 geiten. Nu lopen er op de boerderij circa 300 tevreden geiten rond. Van de geitenmelk maken ze bij de Mèkkerstee biologische geitenkaas en ambachtelijk ijs, die je kunt kopen in de Landwinkel. Verder zijn er kippen, cavia’s, paarden en een varken. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd bij de Mèkkerstee. Elke week kun je wel een paar keer kijken hoe de geitenkaas gemaakt wordt. Je kunt er natuurlijk ook lekker gaan spelen in de speeltuin.

Kosten: gratis
Open: di-za 9-17 uur
Waar: Hofdijksweg 34, Ouddorp, tel. 0187-68 40 50 
www.demekkerstee.nl

Streekmuseum ’t land van Peel en Maas

In het Streekmuseum maak je een historische ontdekkingstocht door de regio. Hoor de verhalen van Peelwerkers en boeren in ‘Mensenwerk’, laat je op De Zolder van Horen Zeggen meeslepen door sagen en legenden over rovers en kabouters of luister in De Tuin van Toen naar Tegenwoordig naar de sprookjes van de ‘fluisterbomen’.
Het museum ’t land van Peel en Maas is gevestigd in het voormalige klooster Kerkenbosch. Ondanks een drastische renovatie adamt het gebouw nog steeds de sfeer van weleer. 

Kosten: tot 13 jaar (onder begeleiding) gratis, volwassenen € 2,50 
Open: Ma-zo 13-17 uur.
Waar: Aan de koeberg 3, Helden, tel. 077-30 81 555
www.museumpeelenmaas.nl

Recreatiegebied de IJzeren man

Het IJzeren Man-gebied ligt ten zuid-westen van Weert. Ooit lagen hier uitgestrekte heidevelden en woeste gronden, waarvan de laatste restanten nog steeds goed zichtbaar zijn. Het recreatiegebied ontleent zijn naam aan de stoomgraafmachine De IJzeren Man, die van 1910 tot 1913 een deel van het gebied uitgegraven heeft. Zo ontstond een grote waterplas – de huidige Grote IJzeren Man. Nu worden er tal van activiteiten georganiseerd. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes en er zijn onder meer een camping, zwembad, kinderboerderij en Kinderpretpark. 

Kosten: zie website
Open: alle dagen
Adres: Geurtsvenweg, Weert
www.ijzerenmanweert.nl

Speeltuin de Gitstap

Bij de Huifkarhoeve in Vlodrop ligt speeltuin de Gitstap. Op 17.000 m2 vind je een grote kabelbaan, trampolines, tokkelbaan, springkussens, een racebaan en heel veel klim- en speeltoestellen. Vanaf de Huifkarhoeve zijn huifkartochten mogelijk. Bovendien kun je de nabij gelegen Gitstappermolen bezoeken. 
En als je toch in de buurt bent: neem dan ook een kijkje in één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Drie van deze parken liggen in Limburg. De Meinweg is een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen. Een leuk gebied om even doorheen te wandelen.

Kosten: kinderen € 2,50 (incl. 1 gratis muntje), volwassenen € 2,-,
Open: dagelijks 10-19 uur, maart t/m oktober
Adres: Gitstappermolenweg 1a, Vlodrop, tel. 06-57 57 68 99
www.huifkarhoeve.nl

Speelboerderij de Drentse Koe

Op deze boerderij is een melkveebedrijf, waar de koeien gemolken worden door een echte melkrobot. Van een gedeelte van de melk wordt heerlijk Drents koe ijs gemaakt. In de boerenspeeltuin kan je kind rondrijden op een trekkertje, dieren aaien, springen en klimmen of een potje boerenbiljarten. Met de familiefiets maak je samen een tochtje door de omgeving. En als de mais er weer staat, waag je dan in het gezellige maisdoolhof. Zo’n spannende tocht is een belevenis op zich.

Kosten: verschillen per activiteit, vanaf € 5,- (t/m 12 jaar)
Open: in de (noordelijke) zomervakantie dagelijks van 10-18 uur (daarbuiten: wo en vrij 12.30-18 uur, za/zo 10-18 uur)
Waar: Wolddijk 23, Ruinerwold, tel. 06 40 41 88 28
www.drentse-koeijs.nl

Zwembad Hesseling

Welkom in Bad Hesseling, dat in 2011 verkozen werd tot het groenste zwembad van Nederland. Maar – belangrijker – er zijn ook tal van leuke activiteiten. Zo is er een groot subtropisch zwemparadijs met veel speelelementen en een rups boven het water. Er is een whirlpool, een wildwaterbaan, een sauna en een zonnebank. Aan de zwemmersbar geniet je van een drankje en een (warm) hapje. Bad Hesselingen heeft meer dan zeven verschillende baden, waaronder een buitenbad waarin het gehele jaar gezwommen kan worden. Zowel binnen als buiten (met veiligheidshek) zijn er peuterbaden. 

Kosten: 3+ € 2,80, volwassenen € 4,60 
Openingstijden: zie website
Waar: Tooroplaan 2, 7944 JL Meppel, tel. 0522 25 10 02 
www.badhesselingen.nl

Boerengolf de Wolf

Op zoek naar een gezellig en sportief uitje op het platteland? Kom dan naar boerengolfboerderij de Wolf. Boerengolf is golf spelen op een bijzondere manier, namelijk met een club met een houten klomp eraan en met een grote bal. Je speelt het in het weiland (tussen het vee) en langs de akkers met maïs, aardappelen en bieten. Wie durft mag – om extra punten te verdienen – met het vlot naar de overkant. De speelduur is anderhalf uur. Halverwege het parcours kun je picknicken, desgewenst met een geheel verzorgde picknickmand. 
Op de boerderij kun je verder klompen schilderen, verdwalen in een maisdoolhof en je uitleven in de speelschuur met hooihoek, maisbad en skelters.

Kosten: verschillen per activiteit, vanaf € 3,-
Open: ma-za van 9 uur tot zonsondergang
Adres: Coevorderweg 28, Stegeren, tel. 06-23 82 25 17 / 0529 – 457 287
www.boerengolfboerderij.nl

Kasteel Wijchen

Museum Kasteel Wijchen is een pittoresk en verrassend veelzijdig museum. De afdeling Archeologie presenteert vondsten (gereedschappen, sieraden, wapens) uit Wijchen en omgeving van de Steentijd tot en met de Middeleeuwen. De meeste voorwerpen komen de Romeinse tijd. De afdeling Regionale Geschiedenis begint waar Archeologie eindigt en gaat door tot de Nieuwe Tijd. De nadruk van de exposities ligt op de vijf kastelen die de gemeente Wijchen rijk is. 
Museumtuin De Tuun is uniek in Nederland. Hier tref je Nederlandse landbouwgewassen van de late IJzertijd tot en met de Middeleeuwen aan, en een kruidentuin met planten van dezelfde periodes: keukenkruiden, geneeskrachtige planten, rituele planten en nuts- en verfplanten.

Kosten: t/m 10 jaar: gratis, 10+ € 3,50
Open: wo-zo 13-17 uur.
Adres: Kasteellaan 9, Wijchen
www.museumwijchen.nl

Nationaal Park de Alde Feanen

In het hart van Friesland ligt het grote laagveenmoeras De Alde Feanen. Een afwisselend landschap met meren, rietlanden, ruigten en moerasbossen. Hier zie je liefst 450 soorten planten, 100 soorten vogels en nog heel veel andere dieren. Met de zes verschillende rugzakroutes kan je kind al deze dieren en planten ontdekken. Kruip bijvoorbeeld in de huid van een kikker. Hoe leeft zo’n beestje eigenlijk en hoe ziet zijn wereld eruit? Waar staan de mooiste of hoogste bomen en houden alle bomen van natte voeten? Laat je zintuigen spreken tijdens de zintuigentocht en leer insecten herkennen met hulp van Betty het Bijtje.

Kosten: zie website
Open: dagelijks 10-17 uur
Adres: Bezoekerscentrum Koaidyk 8a, Earnewâld (Eernewoude), tel. 0511-539 618
www.np-aldefeanen.nl

Tekst: Redactie
Publicatiedatum: 16 juli 2013

Reageer op artikel:
Zomerse uitjes die (bijna) niks kosten
Sluiten