Redactie
Redactie Vrije Tijd 3 jul 2020
Leestijd: 6 minuten

Doen in de zomervakantie: een paar dagen met de kids naar de Waddeneilanden

Staat er geen vakantie in het buitenland op de planning deze zomer? Ontdek dan de mooie plekken van ons eigen land, zoals de Waddeneilanden. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben zoveel mooie, hippe, fijne en kindvriendelijke plekken, en omdat het eilanden zijn, lijkt het ook nog eens alsof je heerlijk ver weg op vakantie bent.

Even ertussenuit, al is het maar voor een paar dagen, daar zijn de Waddeneilanden heel geschikt voor.

Naar de Waddeneilanden

Vijf pareltjes in de waddenzee. Elk eiland met zijn eigen karakter. We zetten per eiland dé hotspots voor je op een rij. Leuk voor de kids, leuk voor jullie.

Leuke dingen doen op Texel

Texel is het eerste eiland van de Waddeneilanden en je stapt in Den Helder op de veerpont naar de overkant. In zo’n 20 minuten varen ben je er. Je kan je auto of fiets meenemen, maar bij aankomst kan je ook fietsen huren.

Langs de zeehonden in Ecomare

Ecomare is een zeehondenopvang en een natuurmuseum, er is voor elke leeftijd genoeg te doen en te beleven. Natuurlijk kan je de opgevangen zeehonden bezoeken die hier verzorgd worden, maar er zijn ook bruinvissen (kleine walvissen), bijzondere zeevogels en een zeeaquarium te bekijken. Bij Ecomare is ook een speeltuin voor jonge en oudere kindjes naast het restaurant.

Wandelen over het wad

Wanneer het eb is en de zee zich teruggetrokken heeft, kan je wandelen over het wad. Alhoewel, het is een pittige wandeling, want je loopt over de bodem van de zee en de modder trekt aan je schoenen. Deze wandeling is dan ook geschikt voor kids van 7 jaar en ouder. Tijdens de wandeling kom je dieren tegen die leven op of zelfs in de bodem van de zee. Een bijzondere wandeling!

IJs eten bij Labora

Labora is een ijsboerderij waar Texels ijs gemaakt wordt van verse melk en room van hun eigen koeien. Die koeien, het zijn er meer dan 100, kan je ook bezoeken in de stal bij de boerderij of in de wei als ze staan te grazen. Er zijn picknicktafels in de tuin van de boerderij waar je kan genieten van het verse ijs en voor de kinderen is er een springkussen, een klimtoren en een glijbaan.

De hotspots van Vlieland

Vlieland is autovrij en daardoor heb je nog meer het gevoel ver weg te zijn. Het knusse eiland staat bekend om haar brede stranden, de gezellige Dorpsstraat en Oost-Vlieland waar alles gebeurt. Huur een fiets en verken het mooie eiland.

De Vliehors

Dit is een zandvlakte van kilometerslang die ook wel de Sahara van het Noorden genoemd wordt. Op de Vliehors Expres, een enorme wagen met rupsbanden, word je over de zandvlakte aan de westkant van Vlieland gereden. Wat je tegenkomt tijdens dit avontuur? Groepen zeehonden, het bekende Reddingshuisje waar drenkelingen vroeger naartoe kwamen (het is nu een juttersmuseum), en de prachtige natuur van Vlieland.

Spelen en eten bij Puur

Aan de zuidkant van het eiland, midden in de Dorpsstraat, vind je het restaurant Puur. Het terras ligt aan de Waddenzee, dus een prachtig uitzicht heb je. Ook is er een speeltuin waar de kinderen zich prima kunnen vermaken én kan je er erg lekker eten.

Ontbijten op het strand bij Het Badhuys

Lekker vroeg wakker met de kids? Zwemkleding aan het op naar het strand voor een ontbijtje in de zon bij Het Badhuys. Zie je het al voor je? De kids lekker spelen in het zand, jullie een bak koffie in de zon. Genieten!

Doen op Terschelling

Vanaf het Friese Harlingen vaar je met de boot in bijna twee uur naar het eiland Terschelling waar je het breedste strand van heel Europa (!) vindt.

Schatten zoeken in het Wrakkenmuseum

Dit museum, dat zichzelf prettig gestoord noemt, bestaat uit spullen die jutters op het strand gevonden hebben. De meeste van die spullen zijn aangespoeld op het strand en daardoor zitten de gekste dingen ertussen. Het is een hele belevenis, dit museum, en leuk voor jong en oud. Oudere kids kunnen meedoen aan een spannende speurtocht.

Struinen door het Natuurmuseum en zeeaquarium

In het Natuurmuseum kunnen de kids heerlijk rondstruinen of een speurtocht doen tussen opgezette dieren en de natuur van Terschelling. Ook is er een zeeaquarium met grote krabben en vissen die rondzwemmen in de zee bij Terschelling. Voor wie durft: bezoek het bassin waar roggen zwemmen en probeer ze eens voorzichtig te aaien.

Klimmen in het Klimbos

Bij Klimdaris Terschelling kan je in het klimbos klauteren en klimmen over touwen en bruggen. Er is een juniorparcours voor kinderen vanaf 4 jaar en een highrope parcours voor kids met een lengte van minimaal 1.30 meter. In het laatste parcours mag een volwassene mee met kinderen onder de twaalf jaar. De kids kunnen veilig beide parcours volgen.

Ameland: hier moet je zijn

Vanuit Holwerd in Friesland vertrekt de boot naar Ameland, het vierde bewoonde eiland van de Waddeneilanden.

Pannenkoeken eten bij de vuurtoren

De Bornrif vuurtoren op Ameland kan je bezoeken en beklimmen. Het is wel een flinke klim, maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Vlakbij de vuurtoren vind je een pannenkoekenhuis om te smullen van een versgebakken pannenkoek. Probeer ook de roomboterkruimelappeltaart, waar ‘Het Pannekoekhuis’ bekend om staat.

Fietsen op een kindertandem

Fietsen op een Waddeneiland hoort er eigenlijk wel een beetje bij. Hoe leuk is het om het eiland te verkennen met de wind door je haren? Huur daarom eens een fiets en als je het leuk vindt zelfs een kindertandem! Je kind voorop, jij erachter en fietsen maar. Als je de kust van Ameland bereikt hebt met de boot, kom je meteen de fietsverhuur tegen.

Zeehonden spotten

Ga mee op een excursie die je rond het eiland brengt, op zoek naar zeehonden. Op grote zandbanken liggen ze met z’n allen te zonnen en dobberen ze rond in het water. Sommige tochten stoppen ook bij de Schelpenbank: een zandbank vol schelpen. Zoek de mooiste uit en neem die mee naar uit als herinnering.

Schiermonnikoog met kinderen

In drie kwartier vaar je vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog met de veerpont. Auto’s zijn hier niet toegestaan, dus huur een fiets om het eiland te verkennen.

Tips voor een veilige dag op het strand met kinderen

Op avontuur in het Speelbos

Vlakbij het water van de Berkenplas ligt het Speelbos waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken met speeltoestellen, een boomhut, slootjespringen en parcoursen. Er is zelfs een kreukelkaart, die mag dus gerust kreukelen, voor bijvoorbeeld een spannende speurtocht in het Speelbos. Met een trekvlot vaar je naar het midden van de Berkenplas waar een mini-eiland in het midden ligt. Leuk voor jonge én oudere kinderen.

Loungen bij De Marlijn

Het meest noordelijke restaurant van Nederland is De Marlijn en je kan hier heerlijk loungen in de duinen met wat lekkers te eten en drinken, terwijl de kids in het zand spelen. Vanaf 10 uur is De Marlijn open voor koffie met wat lekkers tot je de zon ziet zakken in de zee.

Picknicken bij de Witte Winde

Dit is een kinderboerderij op Schiermonnikoog die je niet mag missen. Er zijn natuurlijk veel dieren te bekijken zoals ezels, herten, geitjes, kippen, schapen en een pony. En op de ezeltjes mag je nog rijden ook. Verder is er een speelterrein en kan je er gezellig picknicken.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Doen in de zomervakantie: een paar dagen met de kids naar de Waddeneilanden
Sluiten