Redactie
Redactie Beweging 21 jun 2018

Sporten zonder scheids

Hebben kinderen meer plezier tijdens een voetbalwedstrijd zonder scheidsrechter en met ouders en coaches op afstand? De KNVB heeft het getest in Limburg en het resultaat is verrassend.

Stel je voor: wedstrijden waar ouders niet aan de zijlijn staan te schreeuwen, waar coaches zij aan zij staan en met elkaar samenwerken, waar zo sportief gespeeld wordt dat er geen scheidsrechters nodig zijn. Keep on dreaming, zullen veel mensen zeggen, de werkelijkheid op en rond de sportvelden is heel anders. Om het spel in goede banen te leiden zijn duidelijke regels nodig. Plus iemand die de regels handhaaft, anders gaan die sporters elkaar te lijf.

Supportersvrije zone

In Limburg voetbalt de jongste jeugd zonder scheidsrechter en staan coaches en ouders op gepaste afstand. Wat blijkt? Zonder ouders en scheidsrechter is er minder gezeur, en meer spelplezier. Het gaat om de F-jes, de jongens en meisjes van zes tot acht jaar die voor het eerst wedstrijdjes spelen. Ze voetballen op een klein veld met een supportersvrije zone van 20 meter rondom het veld. Als ouder sta je dus letterlijk op afstand. De coaches staan samen in één coachzone. En: er is dus geen scheidsrechter. De kinderen zijn dus zelf verantwoordelijk. Komen ze er niet uit, dan bemoeien de coaches zich met het spel. Meestal is dat niet nodig.

Fair Play competitie

Het gaat om de Fair Play competitie, een pilot van de KNVB die draait in het zuiden van het land. Doel van de pilot is het spelplezier van de kinderen te vergroten. Dat blijkt te werken, zo heeft de voetbalbond onderzocht. 90 Procent van de betrokken coaches geeft de voorkeur aan de Fair Play opzet boven het traditionele spel. 84 Procent van de verenigingen is enthousiast; zij zien duidelijk dat kinderen met meer plezier voetballen. Diezelfde kinderen spelen veel vrijer omdat ze minder met hun ouders bezig zijn.

‘Als KNVB ondersteunen we verenigingen om een veilige, gezonde en plezierige omgeving te creëren. Dit is zo’n initiatief’, zegt Sebastiaan Kleijburg, coördinator arbitrage van de KNVB. ‘Doel van de Fair Play competitie is het spelplezier te vergroten. We geven in feite het spel terug aan de kinderen zelf.’

De experimentele spelvorm van de voetbalbond gaat er vanuit dat kinderen zelf prima in staat zijn te bepalen of er volgens de regels wordt gevoetbald. Dat doen ze op straat, waarom niet ook op het veld? Kinderen die zich niet aan de regels houden of onsportief zijn, worden door andere kinderen gecorrigeerd. Negen van de tien keer gaat dat goed.

Deskundige

‘Een interessant experiment’, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. ‘Als er geen ouders of scheidsrechters in de buurt zijn, komen kinderen er bij het spelen of sporten meestal wel zelf uit, is ook mijn ervaring. Het is wel interessant hoe kinderen dan als ze ouder worden omgaan met de rol van een scheidsrechter. Want dan, of als ze op een hoger niveau gaan spelen, loopt er wel een scheidsrechter rond. De vraag is of ze daar dan beter mee om gaan dan nu of dat het toch handig blijkt daar op jonge leeftijd al aan te wennen.’

Meer weten over dit onderwerp? Het uitgebreidere artikel is hier te lezen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het programma Naar een veiliger sportklimaat. Zie ook www.tvsportplezier.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Sporten zonder scheids
Sluiten