Redactie
Redactie Fietsen 19 jun 2018

Zonder zijwieltjes

antwoord

Het klinkt alsof het inderdaad een heel issue is geworden voor jullie en voor haar. Natuurlijk willen jullie dat ze zonder zijwieltjes leert fietsen, menig kind van 4 kan dat al prima en zij zal het waarschijnlijk ook prima kunnen als ze even haar best doet. Het punt is dat iets haar nu tegenhoudt en door alle (negatieve) aandacht gaat het op dit moment waarschijnlijk helemaal niet meer werken.

Wat kunnen jullie doen?

  1. Laat het even helemaal los. Alle aandacht is natuurlijk goed bedoeld en jullie hebben van alles gedaan wat meestal heel goed werkt bij kinderen, maar bij haar werkt het op dit moment alleen niet. Daarom: laat het los. Jullie proberen nu van alles, ook van alles door elkaar, maar hoe goed bedoeld ook, het hele fietsen zonder zijwieltjes is voor jullie dochter nu een enorme, onhaalbare hindernis geworden. Bij het horen alleen al zoekt ze uitwegen en schiet ze in de weerstand. Vragen waarom levert negen van de tien keer geen antwoord op; ze zal het zelf wellicht niet eens weten. 
  2. Zeg tegen haar dat het nu dus kennelijk niet het moment voor haar is om te leren fietsen zonder zijwieltjes. Dat jullie er alle vertrouwen in hebben dat het haar gaat lukken, maar dat het punt is dat ze dat zelf ook moet willen. Nu wil ze dat even niet en dat is oké. Ze mag zelf aan jullie vertellen wanneer ze het – net als alle kinderen van 4 – ook wil leren. En doet ze dat niet? Dan proberen jullie het over een tijdje gewoon nog eens. Door haar op deze manier te benaderen en het hele idee even helemaal los te laten, haal je waarschijnlijk de druk eraf en is de kans groot dat ze er op een gegeven moment gewoon vanzelf weer voor openstaat. 
  3. Merken jullie dat ze mogelijkheden biedt? Dan zou ik het heel positief en samen met haar aanpakken. Vraag haar hoe ze het wil leren. Wat helpt haar, hoe wil ze oefenen, met wie, waar en hoelang. Zo geef je haar controle en maak je het ook leuk. Wil ze er een beloningssysteem bij of gewoon proberen? Laat merken dat jullie het allemaal oké vinden en geef haar zo wat controle. Dat werkt vaak heel goed.
  4. Ook vriendjes en vriendinnetje kunnen een goede invloed hebben. Als die wel al zelf kunnen fietsen, zal ze het wellicht op een gegeven moment ook zelf willen leren!
Reageer op artikel:
Zonder zijwieltjes
Sluiten