Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 21 jun 2018

Zoon is mini

antwoord

De lengte van je kind wordt door meerdere factoren bepaald, waarbij de lengte van de ouders een belangrijke rol speelt. Maar er zijn natuurlijk ook andere factoren, zoals: de eigen groeicurve, skeletleeftijd van je kind, chronische ziektes en omgevingsfactoren.

Door middel van het berekenen van de target height (globale gemiddelde lengte) kun je een voorspelling doen hoe lang jullie zoon ongeveer zal worden. De target height voor jongens wordt op de volgende manier berekend:
(lengte vader + lengte moeder + 13):2 + 4,5 cm.
In jullie geval zou dat betekenen dat jullie zoon rond de 171 cm lang wordt.

Naast de target height heeft ook de groeicurve invloed op de uiteindelijke lengte. Gemiddeld zijn jongens rond de leeftijd van 8,6 jaar tussen de 130 en 140 cm lang. Jullie zoon is nu 119 cm, wat betekent dat hij meer dan twee standaarddeviaties onder het gemiddelde groeit. Als hij al sinds zijn geboorte rond de onderste lijn van de groeicurve groeit, is dat niet iets om je zorgen over te maken, het zou alleen betekenen dat hij toch kleiner dan 171 cm wordt. 

Als hij in zijn eerste levensjaren mooi volgens de groeicurve groeide en er nu plots onder zit, dan zou dat kunnen wijzen op een groeistoornis en is bezoek aan de huisarts aan te raden.
Mocht er meer onderzoek noodzakelijk zijn, dan wordt er in veel gevallen een röntgenfoto van de hand gemaakt om de skeletleeftijd te bepalen. Hoe minder de groeischijven op de foto gesloten zijn hoe minder ver hij in de groei is. Onder invloed van hormonen sluiten de groeischijven zich waardoor er geen groei meer mogelijk is.

Wanneer jullie zoon echt te klein blijft en de verwachte lengte ook ver onder de uitgerekende target height ligt, kan er behandeld worden met groeihormoon. Dit kan echter niet in alle gevallen, maar vooral bij kinderen die te weinig groeihormoon aanmaken of kinderen met een nierziekte.

Samenvattend lijkt het mij verstandig om met de groeiboekjes (van vroeger) uit de tijd van het consultatiebureau langs te gaan bij de huisarts om samen te bekijken of er verder onderzoek noodzakelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Zoon is mini
Sluiten