Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Zoon jokt

antwoord

Een lastig dilemma. Ga je toegeven dat je zijn privacy hebt geschonden om hem aan te spreken op het jokken, of laat je het erbij en blijf je rondlopen met een rotgevoel? Hoe komt het dat je dacht dat hij de boksbeugel niet had teruggegeven? Waarom keek je in de afgesloten lade? Ben je van plan dit vaker te doen of kun je hem voortaan weer op zijn woord geloven? Het is verstandig om hier eerst goed over na te denken. Als je de gedachte aan de boksbeugel niet los kunt laten, moet je daar echt iets mee doen.

Bedenk voor jezelf of je eerlijk wilt zijn over je gevoel en de actie die daartoe geleid heeft. Je kunt er ook voor kiezen het onderwerp meer in zijn algemeenheid te bespreken. Zo kan je het gesprek over de boksbeugel nog eens laten terugkomen. 

Laten we eerst stilstaan bij het feit dat de boksbeugel zich in huis bevindt. Kennelijk heeft het voor hem een persoonlijke waarde of is er een andere reden dat hij hem nog steeds heeft. Daar kan natuurlijk van alles achter zitten. Het zou mooi zijn als je erachter kunt komen wat er speelt:

  • Bewaart hij de boksbeugel inderdaad voor iemand anders? En zo ja, met welke reden? 
  • Wil hij zijn vriend niet verraden of zich aan de afspraak van het bewaren houden? Waarom bewaart het andere kind de boksbeugel niet zelf? Hoe is deze afspraak tot stand gekomen? 
  • Heeft hij de boksbeugel voor zichzelf in huis? Is hij ergens bang voor? Spelen er vervelende zaken met andere kinderen?
  • Heeft hij hem zelf gekocht om ‘stoer’ te zijn of heeft hij van tevoren niet nagedacht wat het precies is en hoe jullie daar tegenover staan? Waarom hield hij hem verborgen voor jullie?

Doordat de nadruk al heeft gelegen op het feit dat je de boksbeugel niet in huis wil hebben, is de kans om over bovenstaande te praten al bijna voorbijgegaan. Je zou in een neutraal gesprek nog eens terug kunnen komen op het voorval en hem zo de kans geven alsnog een eerlijk antwoord te geven. Zo kun je vragen hoe de boksbeugel bij hem gekomen is, waarom hij dat ding hier bewaarde en hoe het afgelopen is. Hou het neutraal en open, en luister goed naar zijn verhaal. Wellicht is hij alsnog eerlijk en legt hij alles uit. Vervolgens moet je bedenken dat het voor jou vervelend zal aanvoelen als híj eerlijk is en jij dat zelf niet bent. 

Reageer op artikel:
Zoon jokt
Sluiten