Redactie
Redactie ADHD 19 jun 2018

Zoon met ADHD op voortgezet onderwijs

antwoord

Tegenwoordig zit in elke klas ten minste één jongen of meisje met ADHD of ADD. Met H of zonder H, in beide gevallen vormt concentratie het grootste probleem.

Medicatie kan een uitkomst bieden. Want wat je ook van Ritalin of Concerta (en er zijn er nog meer) kunt zeggen, ze helpen je kind beter te focussen en zich te concentreren. Maar dan moet de diagnose AD(H)D wel echt door een deskundige gesteld zijn. Als het probleem namelijk ergens anders vandaan komt, kunnen die medicijnen een averechts effect hebben. Je wilt als ouder natuurlijk liever niet dat je kind iets gaat slikken als dat niet werkelijk nodig is.

Zoek dus eerst uit of hij de leerstof werkelijk niet in zijn hoofd krijgt of dat hij thuis wél alle woordjes op kan dreunen maar zodra hij op school is een black-out krijgt. Want dan speelt faalangst een grote rol en wordt inderdaad de ene na de andere onvoldoende gehaald. 

Maar wat het ook is, AD(H)D of faalangst of hoogbegaafdheid (ja, dat kan ook), ik zou niet langer wachten met een persoonlijke afspraak te maken met de mentor.

De mentor krijgt extra tijd van de school voor het mentoraat, terwijl een ‘gewone’ docent het vaak zo druk heeft dat de meeste zaken tegenwoordig per mail behandeld worden. Maar de mentor wil juist graag meer informatie van zijn of haar leerlingen! En die mentor kan vervolgens aan alle docenten van wie jouw kind les krijgt doorgeven dat er geen straf moet worden gegeven bij het af en toe vergeten van een boek, schrift of agenda (of elke dag een pen…).

Het is de taak en de plicht van de mentor om de rest van het docententeam op de hoogte te stellen van alle relevante bijzonderheden van zijn of haar mentorleerlingen.

Vaak bieden scholen zelf een faalangstreductie training aan waar je je kind voor kunt opgeven. Medicijnen schrijft een school natuurlijk niet voor, maar de school kan wel tips geven bij geconstateerde AD(H)D. Het komt inmiddels zo vaak voor!

Dus er zijn drie stappen te nemen:

  1. Afspraak maken met de huisarts (ook voor een eventuele verwijzing).
  2. Afspraak maken met de mentor.
  3. Neem je kind naar beide afspraken mee, dan voelt hij zich gezien en gehoord.

Want erkenning van de problemen van je zoon door een arts, door de school en door jou zal hem hoe dan ook goed doen en weer nieuwe moed geven. En jou ook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zoon met ADHD op voortgezet onderwijs
Sluiten