Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Zoon met jong vriendinnetje

antwoord

Dingen domweg verbieden heeft bij pubers mijns inziens weinig zin. Het zorgt voor veel weerstand en kan zorgen voor stiekem gedrag. De onderzoeken die aantonen dat het zinvol is om duidelijk regels te stellen bij alcoholgebruik voor je 16e moet je dan ook een beetje nuanceren. Het is namelijk geen garantie en de kans dat het werkt, wordt vergroot als je naast duidelijke afspraken en regels ook goed met je puber in gesprek gaat en bespreekt wat alcohol met je doet en wat de negatieve gevolgen kunnen zijn. Daarnaast spelen bijvoorbeeld je eigen voorbeeld, het karakter en de vriendengroep van een jongere ook een rol. 

Ik kan me voorstellen dat het aanlokkelijk klinkt om seks te verbieden of er een regel aan te verbinden, maar het lijkt mij zinvoller om met je zoon in gesprek te gaan en duidelijke afspraken te maken. Natuurlijk is het nog maar de vraag hoe serieus de relatie nu is, maar je kunt het beter voor zijn dan te laat bespreken.

Een paar ideeën:

  • Probeer je zoon niet te overtuigen en/of op te zadelen met al jouw bezorgdheden en goede raad. Dat werkt meestal averechts. Toon interesse, respecteer zijn privacy maar probeer wel met hem in gesprek te blijven zodat je weet hoe de verliefdheid verloopt.
  • In een gesprek kun je allereerst zeggen dat je het heel leuk vindt dat hij een vriendinnetje heeft, dat ze alleen wel een stuk jonger is en hij ook nog niet zo oud is, dus dat jullie het daar wel even over gaan hebben en er samen afspraken over gaan maken.
  • Als je dan begint met aan hem te vragen hoe hij het allemaal voor zich ziet – afspraakjes, bellen, zoenen, eventueel meer dan dat, enzovoort – geef je hem de kans eerst zelf te laten weten hoe hij erin staat. Wellicht heeft hij of hebben zij daar best een beeld bij of visie op. 
  • Je kunt daarna vanuit een ik-boodschap vertellen hoe jij het ziet en waar je ‘zorgen en vragen’ zitten. Vraag hem vervolgens hoe hij dat ziet.
  • Het meisje zit nog op de basisschool; als het serieus blijft kan ik me voorstellen dat jullie eens bellen met haar ouders en vragen hoe zij zingen zien en welke afspraken zij reëel vinden. 
  • Spreek met elkaar (en eventueel met haar en haar ouders) af hoe vaak ze elkaar mogen zien en waar.
  • Bespreek ook het onderdeel seks. Neem daarin mee dat er maar één keer een eerste keer is, dat die heel bijzonder moet zijn en pas moet plaatsvinden als je er allebei echt aan toe bent. Vraag hoe hij dat zelf ziet en of hij het er met haar over gehad heeft. 
  • Ik hoop dat jullie de basis seksuele voorlichting al eerder gedaan hebben. Vaak zitten jongeren hier niet op te wachten als ze net verliefd zijn, dat is veel te dichtbij ineens. Maar mochten jullie dat nog niet eerder besproken hebben, wacht dan niet en doe dat in één keer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zoon met jong vriendinnetje
Sluiten