Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Zoon verliefd op jongen

antwoord

Allereerst wat heerlijk voor je zoon dat hij zo’n ruimdenkende en enthousiaste vader heeft! Dat is iets wat ik heel vaak anders zie. Kennelijk is het verliefd worden op een meisje dan wel jongen bij jullie in huis openlijk geaccepteerd en/of voelt hij in ieder geval de ruimte om dit nieuwtje gelijk met zijn vader te delen. Heel belangrijk, want regelmatig komt het voor dat jonge kinderen gevoelens als deze niet durven delen met ouders of anderen, omdat ze weten of denken dat het gek is, dat het niet hoort of niet geaccepteerd zal worden. Met als gevolg dat kinderen het vaak tot op late leeftijd niet delen en er zelf mee rond lopen. 

Ik ben er dus altijd voorstander van dat ouders van jongs af aan met hun kinderen praten over verliefd worden. En dat dat kan op de andere, maar ook gelijke sekse. Ik zou heel graag willen dat er geen mensen meer zijn die tegen homoseksuele relaties zijn of die niet accepteren dat hun eigen kind deze gevoelens heeft of uit, maar helaas is de werkelijkheid nog regelmatig anders. Ik kan alleen maar hopen dat deze mensen goed nadenken over de mogelijkheid dat hun eigen kind dit soort gevoelens heeft en dat het de band met je kind geen goed doet als jij je er negatief over uitlaat en de weg naar openlijk bespreken en acceptatie dus afsluit. 

Wat ik je adviseer en/of wil mee geven:

  • Deze eerste verliefdheid op een jongen kan betekenen dat je zoon inderdaad (ook) op mannen valt, maar het kan net zo goed betekenen dat hij ‘verliefd zijn – iemand leuk vinden’ aan het ontdekken is en dat dat anders loopt in de toekomst. 
  • Sta open voor zijn verhaal. Je kunt informeren wat er zo leuk is aan deze jongen, hoe hij weet dat hij verliefd is, hoe dat nu gaat enz. Net als je zou doen als het een meisje zou zijn geweest. Zo krijg je wellicht wat meer beeld bij zijn belevingswereld en of hij echt verliefde gevoelens heeft. Dat is vaak op deze leeftijd nog een ruim begrip.
  • Hoe fijn het ook is dat je zoon er open over praat, niet iedereen en overal wordt er zo ruimdenkend op gereageerd. Vandaar dat het me goed lijkt dat je van hem hoort wat hij met zijn verliefdheid doet. Vertelt hij het de jongen of anderen? Bespreek dan ook de mogelijke reacties, want dan is hij daar op voorbereid. Het kan namelijk zo’n teleurstelling zijn als andere kinderen hem ineens gaan pesten of raar gaan doen. Snapt of voelt hij dat het anders is dan veel andere kinderen meemaken? Zo maak je ook het onderwerp verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht bespreekbaar.
  • Mocht hij echt serieus zijn en dit ook op school willen vertellen, dan kun je overwegen om de juf of meester even op de hoogte te brengen zodat die een oogje in het zeil kan houden als het gaat om mogelijke vervelende reacties van andere kinderen.
  • Maak het verder inderdaad niet echt tot een issue. Laat het lekker op zijn beloop en zie hoe het verder gaat. Door vinger aan de pols te houden kun je als dit nodig mocht zijn met hem praten over de reacties van anderen of dingen waar hij mogelijk tegenaan loopt. En zo niet? Lekker verliefd laten zijn!
Reageer op artikel:
Zoon verliefd op jongen
Sluiten