Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Zoon wil bij vriendinnetje logeren

antwoord

De valkuil is dat ouders in dit soort situaties goede raad en adviezen gaan geven, dan wel dingen op voorhand gaan verbieden. De meeste pubers zijn hier wars van, klappen dicht of worden zelfs boos. Het gevolg is vaak dat wij ons nog steeds zorgen maken en het weinig heeft uitgehaald. Want als ze willen, doen ze het toch. 

Ik zou het anders aanpakken. Als haar ouders het ook goed vinden, kun je hem zeggen dat je het goed vindt. En dan het gesprek verder aan gaan:

  • Ik zou zeggen dat je deze stap – zo voor het eerst – best spannend vindt en dat je hem het liefste met allerlei goede raad zou willen overladen. Dat je hem zou willen zeggen ‘doe dit en dat niet’, maar dat hij daar waarschijnlijk niet op zit te wachten. Dát is een goede start, omdat je hem nu direct mee hebt: hij verwachtte allerlei goede raad maar die komt er dus niet. 
     
  • Bespreek dat voor het eerst bij elkaar slapen best een stap is, ook voor een meisje. Voordat je toestemming geeft, vind je het dus wel belangrijk om het er samen over te hebben, zodat het voor hem en haar goed verloopt en ook beide ouders zich kunnen vinden in hoe het zo’n eerste keer verloopt. Hij moet gewoon over een paar dingen goed nadenken, ook met haar samen. Vraag hem hoe hij het slapen daar voor zich ziet. Hebben ze het er samen over gehad? Wat verwacht of hoopt hij van zo’n eerste keer bij elkaar slapen? Wat wil hij zelf wel en niet, heeft hij dat bedacht? Luister echt naar hem, zonder oordelen, invullen of adviezen. Wellicht hebben ze samen afgesproken om nog niet met elkaar naar bed te gaan en hebben ze daar heel goede ideeën over. Ben je helemaal gerustgesteld. Of merk je dat dat nog helemaal niet speelt. Als het wel zo is, dan weet je waar je je in het gesprek op moet richten. 
     
  • Naar aanleiding van hoe je zoon erover vertelt, kun je de verschillende kanten met de voor- en nadelen belichten. Zonder oordeel gewoon aangeven hoe het kan gaan: in één bed slapen, op de logeerkamer, wel met elkaar naar bed of niet. Geef aan waar je dan aan moet denken (bijvoorbeeld voorbehoedsmiddelen, wil zij het ook, een eerste keer is maar eens en die kan maar beter fijn zijn, wachten betekent het pas doen als jullie er echt aan toe zijn, maar het is natuurlijk ook leuk en spannend, et cetera). Zo geef je voor- en nadelen aan en verschillende dingen die hij kan overwegen. Zeg ook dat je ervan uitgaat dat hij een goede afweging maakt en dat hij doet wat voor hem – en voor haar – goed is, nu op dit moment en in deze fase. 
     
  • Laat hem weten dat hij je altijd dingen mag vragen.

Je vindt het natuurlijk spannend, logisch. Het is goed je te bedenken dat als pubers iets willen op deze leeftijd, ze het toch wel doen. Je kunt dus maar beter op een gecontroleerde manier afspraken maken en het er goed over hebben, zonder de betweterige bezorgde ouder te zijn. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zoon wil bij vriendinnetje logeren
Sluiten