Redactie
Redactie School 21 jun 2018

Zoon wil ouder niet in ouderraad

antwoord

Niet te veel, zou ik zeggen. Je kinderen zullen er echt weinig van merken dat jij in die oudercommissie zit. De vergaderingen zijn na schooltijd en het zullen er niet veel meer zijn dan vijf per jaar, schat ik zo in.
Maar ik weet natuurlijk niet wat jij nog meer doet ‘in zijn leven’. Ik bedoel: sta je bijvoorbeeld in het weekend ook in de kantine van zijn sportclub? Kom je over de vloer bij de ouders van zijn vrienden? Als je die vragen met ‘ja’ beantwoordt, zou ik een afweging gaan maken en misschien iets anders laten schieten als je voor een rol op school kiest. Anders heeft hij namelijk wel een klein beetje gelijk…

Kinderen in de puberteit hebben hun ouders aan de ene kant heel erg nodig, aan de andere kant kunnen ze hen niet altijd gebruiken. Want hoe meer ouders van hun kinderen weten hoe meer commentaar je als kind kunt verwachten en daar heb je tussen je 13de en 17de jaar juist helemaal geen trek in.
Daarin kun je je kinderen vanzelfsprekend niet volledig hun zin geven – want je moet ze juist in die periode niet te veel uit het oog verliezen -figuurlijk dan. Dat ze letterlijk meer uit het oog en dus meer uit beeld zijn, is onontkoombaar en ook wel gezond; overal de adem in je nek van je ouders voelen is ‘super irritant’.

Een puber heeft ruimte nodig, ruimte om zich af te kunnen zetten, ruimte om zelf dingen te ontdekken en te ontwikkelen. En doordat jij er niet met je neus bovenop staat, zal het af en toe misgaan, maar ook heel vaak goed. En dat heet leren. Zo kan gevoel voor verantwoordelijkheid groeien en daar gaat het uiteindelijk toch om.
Maar het lijkt me overdreven om níet in een ouderraad plaats te nemen, om die reden. Misschien heeft je zoon wel goede tips voor agendapunten. Je kunt hem in ieder geval raadplegen, want het is inderdaad zijn (en straks als je dochter er ook zit: hun) school.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Zoon wil ouder niet in ouderraad
Sluiten