Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Ouders 23 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Als je je veel zorgen maakt om je kinderen. Hoe blijf je overeind?

Elke ouder heeft wel eens zorgen over zijn of haar kinderen. En elk kind geeft daar ook wel eens aanleiding toe. Maar soms is het ouderschap extra intensief omdat je kinderen een diagnose hebben zoals ASS, het moeilijk hebben op school, bijvoorbeeld vanwege een leerstoornis of omdat ze eenzaam of depressief zijn. Soms komen ook al die dingen bij elkaar. Dan kun je je zorgen maken over het nu, maar ook over hun toekomst. Hoe ga je daarmee om?

Als je je veel zorgen maakt om je kinderen

Als ouder kun je soms veel op je af krijgen. Hulp die moet worden ingeschakeld en diagnoses die je moet lezen, verwerken en wat van vinden. Wat het soms extra lastig maakt zijn de zorgen. Soms lig je er ‘s nachts wakker van. Soms ben je als een tijger(in) in gevecht met het schoolsysteem omdat je kind er niet in past of heb je zorgen over hoe jouw kinderen het gaan redden later. Of ben je oeverloos aan het wachten op de juiste hulp. Je weet dat het belangrijk is om zelf overeind te blijven, ook voor je kinderen. Maar hoe doe je dat?

Plan vrije tijd voor jezelf

Soms voel je je alsof je in een tenniswedstrijd  zit met steeds een verlenging. Je krijgt nauwelijks rust en blijft maar die ballen steeds de goede kant op sturen. Telefoontje van een hulpverlener opvangen, driftbui van je kind reguleren, mailtje van school beantwoorden, etc etc. Het voelt allemaal als urgent en je kunt er voor je gevoel moeilijk mee stoppen. Je staat constant aan. Herkenbaar? Probeer toch tijd voor jezelf in te plannen. Sta desnoods wat eerder op en doe elke ochtend yoga oefeningen of een meditatie. Dat is al een begin, maar daar ga je het niet mee redden, je hebt het ook nodig om even helemaal los te komen. Dus:

Schakel hulp in

Dit is echt heel belangrijk. Veel ouders hebben de neiging om alsmaar door te gaan. Maar de erkenning dat je echt bovenmatig veel op je bord hebt liggen is het begin van meer lucht. Als professionele hulp er nog niet is, schakel dan hulp in van je omgeving die de zorg even overnemen en probeer jezelf bijvoorbeeld een weekend te geven waarin je even kan bijtanken.

Alleenstaande ouder? Zo zorg je goed voor jezelf!

Houd vertrouwen

Soms kun je helemaal radeloos worden. Wat kan helpen is vertrouwen hebben in ‘het leven’ en de kracht van je kinderen. Iedereen krijgt zijn eigen weg en je kunt niet alles oplossen voor je kinderen. Ze zullen een deel ook zelf moeten doen. Sterker nog, misschien ontneem je ze die kans als je teveel leed bij hen weg probeert te houden. Zoals een vlinder niet kan vliegen als hij uit zijn cocon wordt geholpen, zo zal een kind ook zichzelf moeten leren kennen door de beperkingen of lastigheden die het heeft bij zichzelf te leren kennen. Pas als het die goed kent, kan het ook zoeken naar een manier om ermee om te gaan. (En daar kunnen jij en anderen weer in helpen)

Eerste hulp bij ADHD en ODD: 11x praktische tips van ervaren moeder Barbara

Deel je gevoelens

Het is een open deur, maar veel ouders die extra zwaar belast zijn, zijn zo bezig met de situatie het hoofd te bieden, dat ze nauwelijks tijd hebben om stil te staan bij hun gevoelens, laat staan die te delen. Maar doe dat wel. Praat erover met vriendinnen en vrienden. Soms gaan die advies geven, en voel je dat dat niet helemaal advies is dat aansluit bij hoe jouw situatie is. Je bent zelf immers de grootste ervaringsdeskundige op dit gebied. Maar een luisterend oor en even kunnen huilen, je verdriet, onmacht, vermoeidheid en zorgen delen, maakt dat je daarna de situatie weer even aan kan. Dus kijk bij welke vriend of vriendin dat kan en zet dan de sluizen maar lekker open.

10 redenen dat alle moeders superhelden zijn

Zoek zelf een coach of hulpverlener

Het is echt niet niks waar je voor staat en het is belangrijk dat te erkennen. Er zijn verschillende particuliere coaches die hulp aanbieden, bijvoorbeeld aan ouders met een kind met autisme. Maar je kunt ook naar de huisarts gaan en op die manier naar de juiste ondersteuning zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een praktijkbegeleider. De hulp voor je kind is belangrijk, maar die voor jou ook.

Laat jezelf verrassen

Soms kun je ontzettend genieten van wat je kind wél kan. En ook zal je zien dat je harde werk voor je kind uiteindelijk zijn vruchten afwerpt en ook helpt om je kind de juiste weg te laten vinden. Wellicht zet je kind ineens een enorme stap of blijkt het uiteindelijk een andere route dan gemiddeld, maar wel een prima weg te vinden in de samenleving. De weg van de remmende voorsprong, ken je die? Misschien geldt die wel helemaal voor jou en jouw kind.

https://www.jmouders.nl/ontspannen-opvoeden/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.