Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Zou mijn dochter suikerziekte kunnen hebben?

antwoord

Wanneer de bloedsuikerspiegel in het lichaam te hoog is, spreken we van diabetes mellitus oftewel suikerziekte. Er bestaan twee vormen van suikerziekte: type 1 diabetes mellitus wat vooral op jonge leeftijd ontstaat en type 2 diabetes die vaak op oudere leeftijd ontstaat en te maken heeft met overgewicht.

Als kinderen suikerziekte ontwikkelen, is dat dan ook in de meeste gevallen diabetes mellitus type 1. Type 1 suikerziekte komt niet zo vaak voor als type 2 suikerziekte, maar heeft wel meer consequenties qua medicijngebruik en kans op complicaties. De oorzaak van type 1 suikerziekte zit hem in een gestoorde afweerreactie van het eigen lichaam. 
Het eigen lichaam maakt cellen in de alvleesklier kapot die insuline produceren; we noemen dit een auto-immuunreactie. Waarom die auto-immuunreactie ontstaat, is onduidelijk.
Insuline is belangrijk voor het lichaam want dit hormoon reguleert de suikerspiegel in het bloed.

Klachten die kunnen passen bij suikerziekte zijn:

  • moeheid
  • veel drinken
  • veel plassen
  • wazig zien
  • gevoelig zijn voor schimmelinfecties
  • een aceton lucht om je heen hebben (lijkt op de geur van nagellakremover)

Alleen veel drinken is meestal geen symptoom van suikerziekte. Vaak past veel drinken bij een kind vanaf jongs af aan (de zogenaamde nathals). Is er plots een verandering in het drinkgedrag en zijn er andere (van die hierboven beschreven) symptomen bij, dan kan door middel van urineonderzoek of een simpele vingerprik binnen een minuut onderzocht worden of het suikergehalte in het bloed te hoog is.

Mocht er sprake zijn van suikerziekte dan vinden de controles, het medicijngebruik en de uitleg plaats in het ziekenhuis. De behandeling van diabetes type 1 bestaat uit het dagelijks toedienen van insuline, iets wat in het ziekenhuis aangeleerd moet worden.

Kinderen met diabetes type 1 komen aan het begin vaak in het ziekenhuis, maar wanneer er goed geleerd is hoe er met de ziekte moet worden omgegaan en hoe de medicijnen toegediend moeten worden, zal dit veel minder frequent worden. 
 

Reageer op artikel:
Zou mijn dochter suikerziekte kunnen hebben?
Sluiten