Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Zus op nek

antwoord

Het valt niet mee als je een zusje hebt dat je in alles voor is. Zeker niet als ze ook nog eens jonger is dan jij… Hoe ouder een kind wordt, hoe meer dat hem parten kan spelen. Uiteindelijk trekt dat meestal wel weer bij als kinderen nog ouder zijn, meer gaan geloven in zichzelf en hun eigen leventje gaan leiden los van elkaar, maar dat kan nog wel even duren. Dus het is goed dat je nu kijkt hoe je het voor hem wat makkelijker maakt en het onderlinge contact kan verbeteren. 

Wat jullie doen is eigenlijk al heel goed:

  • Ieder kind ‘groot’ maken en prijzen op zijn of haar eigen gebied en sterke kanten.
  • De oudste bepaalde privileges geven die zijn zusje niet heeft.
  • Ze gelijk behandelen.

Wat kun je nog meer doen? 

  • Het is goed om kinderen die erg tegen elkaar moeten opboksen niet met élkaar te vergelijken maar alleen met zichzelf. Dus benadruk niet wat de één al kan en de ander nog niet, en laat dingen als ‘heel goed je bent nu ook zo snel als je zus’ achterwege. Het werkt vaak beter het kind te wijzen op wat hij zelf al geleerd heeft: ‘Eerst vond je die sommen nog moeilijk en nu maak je ze zo zelf!’
  • Benoem naar beide kinderen dat het niet meevalt om met de situatie om te gaan. Toon begrip voor beiden en probeer in een gesprek met z’n allen afspraken te maken over het omgaan met elkaar en elkaar aanspreken. Wat vindt je zoon prettig en wat niet. En wat je dochter. Misschien kun je met veel begrip naar beiden toe het gesprek opengooien, eventueel eerst los van elkaar.
  • Ik kan het op afstand natuurlijk niet met zekerheid beoordelen, maar wellicht heeft jullie zoon een steuntje in de rug nodig om zijn verhaal kwijt te kunnen aan iemand buiten de familie, die hem helpt met zijn gevoel en de situatie om te gaan. Iets wat hem ook zekerder maakt en blij met zichzelf, want dat zou weleens de kern is van het hele verhaal kunnen zijn. Een aantal sessies bij een kindertherapeut of kinderpsycholoog zouden hem denk ik heel veel goed kunnen doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Zus op nek
Sluiten