Redactie
Redactie Eindexamen 21 jun 2018

Zwakste vak volgen op lager niveau moet kunnen

Kunnen middelbare scholieren in de toekomst een diploma op maat behalen, waarin ze vakken op verschillende niveaus volgen en hier ook examen in doen? Het zou best eens kunnen. Donderdag is dit in de Tweede Kamer onderwerp van gesprek.

Onlangs is besloten dat kinderen die uitblinken in een vak op de middelbare school, dit vak op een hoger niveau mogen volgen. Hier lees je hoe dit zit. De Tweede Kamer wil nu dat dit ook andersom gaat gelden; is een vwo-leerling bijvoorbeeld niet zo goed in Engels, dan zou hij dit vak op havo-niveau moeten kunnen volgen.

Proef

Donderdag wordt er in de Tweede Kamer gepraat over een mogelijke proef. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is op dit moment nog niet overtuigd. Dit komt omdat de Onderwijsraad hem eerder adviseerde dit niet te doen. Kinderen zouden het zich hierdoor te ‘gemakkelijk maken’. Dekker nam dat advies over; hij is bang dat de waarde van het middelbareschooldiploma anders daalt.

Hier zet De Kamer nu vraagtekens bij. ,,Je moet het systeem aanpassen aan de student en niet de student aan het systeem,” vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen. ,,Flexibilisering werkt twee kanten op, niet alleen de kant die Dekker op wil.”

Voorstanders

VVD en PvdA zijn ook voorstander van een proef met het volgen van een vak op een lager niveau, mits het om maximaal 1 vak gaat. ,,Dat moet in elk geval kunnen, als scholieren een extra vak volgen,” aldus PvdA-Kamerlid Joyce Vermue. ,,Maar ik wil ook van Dekker weten of het ook kan binnen de vakken die verplicht zijn voor een diploma.”

De koepel van middelbare scholen, de VO-Raad en scholierenvakbond LAKS zijn ook voor een proef. ,,In het plan van Dekker lijkt het alsof scholieren alleen recht hebben om te excelleren,” zegt voorzitter Andrej Josic. ,,Maar maatwerk is meer dan alleen vakken op een hoger niveau volgen.”

Reageer op artikel:
Zwakste vak volgen op lager niveau moet kunnen
Sluiten