Redactie
Redactie Blogs 21 jun 2018

Zwarte Piet is geen mens

Ik heb vorige week de Pietitie ondertekend, omdat ik vind dat Zwarte Piet moet blijven. Daarbij zal het me eigenlijk een zorg zijn of hij zwart blijft. Misschien is het een goed idee om Zwarte Piet zoetjesaan te mengen met andere kleuren. Niet te snel, want kinderen houden niet van grote veranderingen en volwassenen eigenlijk ook niet. En niet blauw of groen, want Piet hoeft geen buitenaards wezen te worden, maar blank, café au lait en zwart. Gewoon de huidskleuren die je op straat en in de metro ziet. Dat lijkt mij een redelijke oplossing waar iedereen mee zou moeten kunnen leven.

Tenminste, dat hoop ik, want die hele Piet-discussie is inmiddels volkomen ontspoord, zoals dat wel vaker gebeurt in Nederland. Aan de ene kant heb je de warhoofden die Zwarte Piet voor de Amsterdamse gemeenteraad vergelijken met de Holocaust. Je moet maar durven. Aan de andere kant mensen die zangeres Anouk, verklaard Zwarte Piet-tegenstander, uitmaken voor 'negerslet'. Hè, gezellig.

En dan is er nog Verene Shepherd, de onderzoekster van de Verenigde Naties die al voor het onderzoek goed en wel begonnen was met de resultaten kwam: Sinterklaas moest weg, met zijn hele entourage. Ja, op die manier wordt wetenschap inderdaad ook maar een mening.

Ik heb dus die Pietitie ondertekend. Niet omdat ik bang zou zijn dat Sinterklaas wordt afgeschaft, zoals Pietitie-tegenstanders op Facebook suggereerden (ik werd zelfs op mijn eigen wall tot de orde geroepen over deze stap), maar omdat ik wilde meedoen aan een ludiek en luchtig tegengeluid tegen dit overspannen gedoe. Sinterklaas is gewoon een hartstikke leuk feest. De spanning van je schoen zetten, liedjes zingen, de lading snoep die vroeger de huiskamer in gegooid werd, de Pieten die je hand volstopten met pepernoten, nog meer liedjes zingen voor pakjesavond, later zelf gedichten schrijven en de Sinterklaas-mythe verborgen houden voor je kleine zusje, die nog wel geloofde.

Jarenlang vond ik Sinterklaas een beetje ingewikkeld, omdat Yaël er niets van begreep. We vierden het toch, omdat je Sinterklaas nu eenmaal hoort te vieren en omdat ik het zelf zo graag wilde. Twee jaar geleden schreef ik hier dat Yaël voor het eerst iets meekreeg van Sinterklaas. En ik schreef ook dat Sinterklaas in haar geval een heel leven meekan. Yaël vindt het een geweldig feest en ik vind dat ook, als moeder. Ik verheug me nu alweer op december. En op al die decembers die nog komen. Met wat kleine aanpassingen moet dat lukken, toch?

Want even over Zwarte Piet, hè. Misschien komt er uit dat VN-onderzoek wel dat er dubieuze kanten zitten aan 'black Pete'. Maar dat blijven dan volwassen projecties. Kinderen zien Zwarte Piet helemaal niet als een mens. Zwarte Piet is een instituut, geen mens. Net als Sinterklaas ook geen mens is. Sinterklaas is Sinterklaas. Er bestaat volgens mij niet zoiets als onbewuste discriminatie.

En wat is het alternatief? De kerstman? Die heeft ook helpers, zeven dwergen. Heb je zo weer een minderheid beledigd. En wat te denken van die elanden? Voor je het weet heb je de Partij voor de Dieren op je dak.

Moeten we trouwens ook niet de toorn van 50 Plus vrezen? Sinterklaas moet maar doorwerken, hoewel hij al lang de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt heeft. Zijn generatie wordt ook altijd gepakt. En moet dat paard niet eens vervangen worden door een scootmobiel nu die nog vergoed wordt? Misschien is Sinterklaas trouwens wel een transgender, met zijn jurk aan. Tijd dat we dat eens accepteren. Eerst maar eens Sinterklaas vieren. Yaël en ik hebben er weer zin in.

Reageer op artikel:
Zwarte Piet is geen mens
Sluiten