Redactie
Redactie Opvoedstijlen 28 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

11 levenslessen voor jou én je dochter

Welke belangrijke levenslessen wil jij je dochter meegeven? De meest belangrijke heb je waarschijnlijk zelf als klein meisje ook geleerd, maar helaas ben je ze hoogstwaarschijnlijk gaandeweg vergeten…

Over welke levenslessen we het hebben? Wij zetten er elf op een rij voor zowel je dochter als voor jezelf!

Levenslessen voor jou en je dochter

Nu richten we ons tot moeder en dochter. Maar ach, eigenlijk kun je dit artikel net zo goed doorsturen naar je zoon. Deze levenslessen zijn handig voor iedereen.

1. Vertrouw op je instinct

Van jongs af aan stuurt je buikgevoel je vaak al een zeer duidelijke richting op. Luister naar dit gevoel. Het is je intuïtie, en het heeft negen van de tien keer gelijk. Als je ouder wordt, heb je vaak de neiging om dit onderbuikgevoel te negeren. Je begint rationeler te worden en luistert soms minder goed naar je onderbuikgevoel. Maar het is heel belangrijk om nog steeds naar je intuïtie te luisteren, en dit niet te onderdrukken.

2. Neem risico’s… maar wees je bewust van de gevolgen

Wees niet bang om een sprong in het diepe te nemen. Maar wees wel voorbereid op wat er gebeurt als het risico dat je neemt een keer niet goed uitpakt, en je valt…

3. Laat nooit iemand zeggen dat je iets niet kunt

Heeft jouw dochter soms het gevoel dat ze bepaalde dingen niet kan, omdat alleen jongens daar goed in zijn of alleen populaire meisjes dat mogen doen? En als je naar jezelf kijkt? Weleens het gevoel dat de mannelijke collega een klus veel beter kan klaren dan jij? Pas op dat dit niet de standaard manier van denken gaat worden. Alleen JIJ kan zeggen wat je wel of niet kan, en niemand anders.

4. Stel je open voor de liefde

Harten die niet breken, kunnen ook niet liefhebben. Ja, in de liefde kan je ontzettend gekwetst worden – en dat neemt niet weg dat dat héél naar kan zijn. We hebben het waarschijnlijk allemaal weleens meegemaakt. Maar als je je niet voor de liefde openstelt, zal er ook nooit ruimte voor échte liefde zijn.

5. Houd van je eigen lichaam

Van je eigen lichaam heb je er maar één. Behandel en verzorg je lichaam met respect en liefde. Jouw lichaam is goed zoals het is en je moet het er simpelweg mee doen.

6. Leren van fouten is beter dan slim zijn

Beschikken over een natuurtalent is geweldig, echt waar. Maar het is absoluut niet nodig. Sterker nog: door hard te werken en van je fouten te leren, kom je over het algemeen veel verder in het leven dan als alles je (te) gemakkelijk afgaat.

7. Meer dan je best doen kan niet

Iets wordt vaak veel meer waard als je ergens hard voor hebt gewerkt en je je best ervoor hebt gedaan. Het is bijvoorbeeld heerlijk als je dochter hard heeft gewerkt voor haar topografie-toets en daar een mooi cijfer voor krijgt. Maar er zullen ook momenten zijn waarop iets niet gaat of lukt zoals jij/zij wil, ondanks dat je er hard voor gewerkt hebt. Het is belangrijk dat je ook deze momenten kan accepteren, én je niet laat ontmoedigen. Volgende keer beter!

8. Geef toe als je het mis hebt

Het kan soms flink frustrerend zijn om je trots aan de kant te moeten schuiven, door de eenvoudige woorden ‘het spijt me’ te zeggen. Maar echt, deze drie woorden kunnen wonderen verrichten.

9. Huilen maakt je niet zwak

Het ontkennen van je emoties is het ergste wat je kunt doen. Dus heb je het nodig om eens even flink te snotteren? Doe het! Laat de tranen gewoon lekker gaan. Maar blijf niet te lang in deze emoties hangen: gooi de huilbui eruit, en ga daarna weer verder.

10. Tijd heelt wonden

Maar voor het geval dat je je echt in een nare situatie bevindt – waarin een goede huilbui niet volstaat – weet dan dat tijd wonderen kan verrichten. Het klinkt als een ontzettend cliché, maar het is de waarheid. Alles heeft tijd nodig. Vaak is de vraag natuurlijk alleen ‘hoeveel tijd’. Op die vraag kan helaas niemand je antwoord geven. Maar met geduld kom je een heel eind en wees lief voor jezelf: je mag je rot voelen. Ga je niet ook nog rot voelen ómdat je je rot voelt: want één keer rot voelen is genoeg.

11. Houd je hoofd koel

Probeer niet door kritiek helemaal onderuit te gaan, net zoals je complimenten niet helemaal naar je hoofd moet laten stijgen. Natuurlijk mag je je door een complimentje gevleid voelen of kan je even flink balen van kritiek, maar blijf bij jezelf. Laat de mening van anderen je niet beheersen.

De 4 emotionele fases van een meisje in haar tienerjaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.