Redactie
Redactie Mentale gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

12 levenslessen voor je kind

Een kind groot brengen is meer dan opvoeden en verzorgen. Als ouder wil je je kind ook belangrijke levenslessen meegeven. Deze 12 waardevolle lessen bijvoorbeeld.

1. Niemand is perfect

We maken allemaal fouten en zijn allemaal wel eens chagrijnig. Door je kind te laten zien dat ook jij niet perfect bent, geef je een belangrijke boodschap mee. Laat je ook niet negatief uit over het gedrag van andere mensen waar je kind bij is. Leg je kind liever uit dat iedereen fouten maakt en weleens z’n dag niet heeft.

2. Geef nooit op

Als je ergens in gelooft, dan moet je hiervoor gaan. Wat anderen ook zeggen of hoe lastig de weg er naartoe ook is. Geef je je kind dit mee; niets of niemand die hem tegen kan houden als hij straks zijn dromen achterna jaagt.

3. Vertrouw op je gevoel

Keuzes gebaseerd op je onderbuikgevoel zijn vaak de juiste keuzes. Leer je kind daarom naar dit gevoel te luisteren en keuzes te maken op basis van zijn intuïtie.

4. Zorg voor een opgeruimde omgeving

Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Dit betekent dus speelgoed in de speelgoedkist en de knutselspullen na gebruik opruimen. Nu ruimt je kind misschien met tegenzin z’n spullen op, maar later zal hij je dankbaar zijn voor deze simpele maar belangrijke les.

5. Ga alleen om met mensen die je energie geven

Het is voor je kind belangrijk om te weten dat ‘energievreters’ niet de moeite waard zijn om mee om te gaan. Leer je kind daarom om te kiezen voor vriendjes die hem energie geven en waar hij zich goed bij voelt en zichzelf bij kan zijn.

6. Durf nee te zeggen

Leer je kind dat hij zijn grenzen aan mag geven en ‘nee’ mag zeggen. Je kunt nou eenmaal niet iedereen tevreden stellen. Door af en toe 'nee' te zeggen, toont je kind respect voor zichzelf en zullen anderen hem bovendien respecteren.

7. Je bent de baas over je eigen leven

Natuurlijk zal ook je kind dingen tegenkomen in z’n leven waar hij niet voor heeft gekozen. Maar wat hij er mee doet en hoe hij er mee omgaat, is zijn eigen keuze. Ieder mens bepaalt zijn eigen pad.

8. Ontspan!

Zorg ervoor dat je kind een manier vindt waarop hij zich kan ontspannen. Iets waar hij op terug kan vallen als het leven hectisch is en dingen niet gaan zoals hij wilt. Of het nou een sport is of tekenen; stimuleer de activiteiten waar je kind door ontspant.

9. Eet elke dag iets lekkers

Genieten is ontzettend belangrijk. Ook van eten. Gun jezelf elke dag iets lekkers. En eet het met plezier. Zonder schuldgevoel. Gewoon omdat het kan.

10. Het leven is een reis

Het leven bestaat uit hoogte- en dieptepunten, spannende momenten en saaie periodes. Leg je kind uit dat het leven net als een reis is en dat juist deze afwisseling het leven spannend en de moeite waard maakt. Want wie houdt er nou niet van reizen?

11. Dingen zijn niet altijd leuk of makkelijk. En dat is oké.

Leg je kind uit dat of je nou groot of klein bent, er altijd dingen zullen zijn die moeten gebeuren. Huiswerk, een familieverplichting; het hoort er allemaal bij. Niet leuk, maar soms moet je nou eenmaal iets doen waar je geen zin in hebt.

12. Leef in het moment

School, huiswerk, vriendjes, gamen en sport: kinderen hebben het maar wat druk. Zo druk, dat ze weleens vergeten om in het moment te leven. Tja, het zijn soms net grote mensen… Leer je kind te genieten van het moment door bewust stil te staan bij kleine dingen als een vogel die voorbij vliegt of te benoemen hoe je geniet van een moment waarop je samen met je kind iets leuks doet.

Wist je dat wij ook – vaak onbewust – belangrijke dingen van onze kinderen leren? Acht levenslessen die je kunt leren van je kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.