Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mentale gezondheid 12 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

14 dingen die je zult herkennen als je een puber in huis hebt

De puberteit is een lastige levensfase, niet alleen voor de puber zelf, ook voor jou als ouder. Fijn om te weten dat je niet de enige bent, want iedere ouder met een puber in huis zal deze veertien dingen herkennen.

Tijdens de puberteit verandert er van alles voor je zoon of dochter. Niet alleen lichamelijk maar ook qua gevoelens en gedrag maken ze een transformatie door. Soms vraag je je misschien af waar dat lieve kleutertje van vroeger is gebleven. Maar geen paniek, het is maar een fase.

Dingen die ouders van een puber herkennen

You’re not alone, hoeveel dingen herken jij?

1. Rondslingerende kleding

Sokken op de trap, een vest op de bank en over de slaapkamer zullen we het maar helemaal niet hebben. Kleding laten pubers het liefst liggen waar ze het uittrekken. Drie keer raden wie het op kan ruimen…

2. Voor de spiegel

Waar je ze eerst nog moest smeken om een keertje te douchen spenderen ze nu uren voor de spiegel. Haren perfect gestyled, en probeer het niet om er even liefkozend doorheen te woelen. Je riskeert je leven.

3. Alleen lachen om de telefoon

De hele dag is er geen lachje te bespeuren op het gezicht van je puber. Zelfs jouw hilarische grappen zorgen niet voor een glimlach. Maar om iets dat je tiener op zijn of haar telefoon ziet wordt dan weer wél gelachen. En als je dan vraagt wat er grappig is antwoorden ze steevast met: ‘oh, niets.’

4. Grote mond

Hallo puberteit en hallo grote mond. Op alles wat je zegt of vraagt krijg je een weerwoord. Brutaal zijn en de grenzen opzoeken hoort misschien bij de puberteit, maar soms word je er gillend gek van. Hoe fijn zou het zijn om af en toe niet tegengesproken te worden…

5. Huiswerk misbruiken

Als je vraagt of ze nog huiswerk hebben is het antwoord altijd: ‘nee’. Maar als je vraagt of ze de vaatwasser uit willen ruimen zeggen ze doodleuk: ‘Maar ik heb nog zoveel huiswerk.’ Zucht…

6. Zeuren om geld

Nieuwe schoenen, een avondje naar de bios. Je puber heeft altijd geld nodig en dat krijgen ze het liefst van jou. Tijd voor een bijbaantje?

7. Muziek luisteren

Met muziek luisteren is niks mis, maar pubers doen het bij voorkeur met een koptelefoon op. Gezellig. Of met de speakers op volume stand max. Sorry buren.

8. De halve dag in bed liggen

Pubers zijn kampioenen in uitslapen. Grote kans dat je kind in het weekend pas na de lunch zijn bed uitkomt. En dan zijn ze vervolgens nog steeds niet vooruit te branden.

9. Het eten is altijd op

Heb je op zaterdag weekboodschappen gedaan, is zondag de koelkast alweer leeg. Pubers verstouwen heel wat eten op een dag. Dus bonustip van ons: verstop je lievelingschocolade op een geheime plek.

10. Kamerdeur dicht

Zat je een paar jaar geleden nog samen op de kamer van je kind te spelen met LEGO, tegenwoordig zit de deur van zijn of haar slaapkamer potdicht. En waag het niet om zonder kloppen binnen te komen.

11. Nieuwe kledingstijl

Heel lang was het prima als jij de kleding van je kind kocht. Maar sinds je kind pubert moet alles volgens de laatste schoolpleinmode. Kleding wordt een manier waarmee ze zich onderscheiden of waarmee ze laten zien bij welk “groepje” ze horen.

12. Overal wifi

Ga je gezellig uit eten, vraagt je kind als eerste: ‘Is er ook wifi?’ Want stel je voor dat ze een uurtje zonder zitten, dat is natuurlijk een regelrechte ramp.

13. Geen antwoord op WhatsAppjes

De hele dag, we herhalen, de hele dag zit je puber op zijn telefoon. Maar als jij een appje stuurt hoef je echt geen antwoord te verwachten. En als er al een antwoord komt, is het waarschijnlijk alleen een emoji van een duimpje omhoog.

14. Zuchten

Een klassieker waar je iedere puber aan kunt herkennen. Op alles wat je zegt antwoordt je puber met een zucht. Een zucht vanuit het puntje van de tenen. Daar moeten wij dan weer van zuchten.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.