Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Ken jij de 20-20-2-regel voor kinderen al?

Doet jouw kind niets liever dan de hele dag naar een schermpje staren? Dan is hij zeker niet de enige. Toch is dat geen verstandig idee, niet in de laatste plaats omdat het slecht is voor de ogen. Daarom is er de 20-20-2-regel die bijziendheid bij kinderen kan voorkomen.

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je hoort dat beeldschermen slecht zijn voor je ogen. Grote kans dat je eigen ouders vroeger al zeiden dat je vierkante ogen krijgt van te dicht voor de televisie zitten. En dat is niet uit de lucht gegrepen. Nou ja, natuurlijk krijg je niet écht vierkante ogen, maar te vaak en te lang naar een beeldscherm kijken is wél schadelijk voor de ogen van kinderen.

Bijziendheid voorkomen met de 20-20-2-regel

Eerder schreven we al dat het aantal kinderen met bijziendheid in Nederland (en wereldwijd) enorm toeneemt. De oorzaak? Het zou vooral te maken hebben met het feit dat kinderen te veel en te lang op korte afstand scherp kijken. Het komt dus niet per se door het scherm zelf, maar wel door de mate waarin kinderen hem gebruiken.

Iemand die bijziend is kan beelden van verder weg niet meer scherp zien en moet daarvoor dus dagelijks een bril of lenzen gebruiken. Dat is iets dat je natuurlijk liever wil voorkomen. Daarom bedachten experts een nieuwe richtlijn voor ouders en kinderen die moet helpen om de ogen gezond te houden. De 20-20-2-regel kan helpen om toenemende bijziend bij kinderen af te remmen.

De regel is als volgt:

  • Na 20 minuten dichtbij kijken…
  • … 20 seconden in de verte kijken
  • En daarnaast 2 uur per dag buiten spelen

Waarom de 20-20-2-regel?

Bijziendheid wordt dus vooral veroorzaakt door lange tijd achter elkaar op korte afstand scherp kijken, vandaar dat het belangrijk is dat kinderen na twintig minuten dichtbij kijken vervolgens 20 seconden in de verte kijken.

Maar ook voldoende daglicht speelt een rol bij bijziendheid. De blootstelling aan licht is namelijk vele malen hoger als kinderen buitenspelen. En als er veel licht het oog in komt, is dat het stopsignaal voor een oog om te groeien, en dus om bijziend te worden. Vandaar dat ook twee uur buitenspelen een belangrijk onderdeel is van de 20-20-2-regel.

In onderstaande video van Het Klokhuis wordt uitgelegd hoe bijziendheid precies ontstaat.

Heb je het idee dat je kind een bril nodig heeft? Dit zijn de tekenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.