Redactie
Redactie Opvoeden 6 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Luistert je kind niet als je iets vraagt? 5 redenen wat daar de oorzaak van kan zijn

Luistert jouw kind ook niet goed naar wat je zegt? En doet je kind dus ook niet wat je vraagt? Dat kan te maken hebben met de manier waaróp je het vraagt.

Hieronder hebben we vijf redenen genoteerd waarom je kind mogelijkerwijs niet naar je luistert.

1. Je geeft te veel waarschuwingen

Veel ouders zijn geneigd om veel waarschuwingen te geven als hun kind niet luistert. “Ik tel tot 3 en dan ga je naar boven!” Maar als je waarschuwingen, zoals tot drie tellen geeft, leert je kind juist dat je kind niet meteen hoeft te luisteren. Hij heeft immers toch nog drie héle seconden om niet te luisteren. Waarom zou hij ook meteen naar binnenkomen, als hij weet dat je het nog minstens vijf keer gaat herhalen? Hij weet dat je bijvoorbeeld pas echt kwaad bent, nadat je iets voor de vijfde keer hebt gevraagd.

2. Je maakt veel zinloze bedreigingen

Hoewel iedere ouder weleens bedreigingen uit frustraties maakt, herkent je kind een zinloze bedreiging. Als jij roept dat je al zijn speelgoed gaat weggooien als hij niet luistert, weet hij dat je het toch niet gaat waarmaken. Maar zinloze bedreigingen is niet het enige probleem. Veel ouders maken namelijk ook gebruik van bedreigingen, die juist heel uitnodigend klinken. “Als je nu niet ophoudt, ga je van tafel!” Dit dreigement hoeft totáál geen straf voor je kind te zijn: dikke prima zelfs voor hem, hij vond het toch saai aan tafel.

3. Je gaat het machtspelletje aan

Het is vrij makkelijk om in een ruzie met je kind meegezogen te worden, zonder dat je het eigenlijk echt in de gaten hebt. Maar hoe langer je in de strijd van ‘welles-nietes’ verwikkeld bent, hoe langer je kind de tijd heeft om jouw instructies te vermijden. Stel je vraagt je kind of hij zijn kamer wil schoonmaken, en je kind reageert dat hij dat over twintig minuten gaat doen. Inderdaad, dat is twintig minuten later dan dat jij vroeg. Maar ga dit machtspelletje niet aan. Bedenk alvast wel een effectieve consequentie voor het geval hij na twintig minuten z’n kamer alsnog niet opruimt.

4. Je maakt geen gebruik van consequenties

Negatieve gevolgen leren je kind om betere keuzes te maken in de toekomst. Maar als je het lastig vindt om de consequenties ook daadwerkelijk uit te voeren, zal je kind het niet leren. Het is daarom echt belangrijk dat je de consequenties op negatief gedrag ook daadwerkelijk doorvoert. Deze consequenties moeten logische gevolgen zijn op zijn gedrag, zodat hij er ook daadwerkelijk iets van leert. Als je kind bijvoorbeeld weigert om zijn videogame af te sluiten, is het niet logisch om zijn fiets af te pakken. In plaats daarvan is het wegnemen van zijn videogame-privileges een logische consequentie.

5. Je verheft je stem

Veel ouders zijn geneigd om hun stem te verheffen als hun kind niet luistert. Maar kinderen leren juist jouw stem ‘uit te schakelen’ als je schreeuwt. Bovendien blijkt uit onderzoek dat schreeuwen net zo schadelijk kan zijn als een pak slaag.

Meer lezen over hoe je kind wel beter naar je luistert?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Verywell.com

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.