Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

5x wat je kind van jullie relatie kan leren

Hoe jij en je partner met elkaar omgaan in jullie relatie, is het voorbeeld dat jullie kinderen meekrijgen over liefde en relaties. Wat wil je je kind meegeven over liefde, maar ook over vriendschap? Van deze 5 dingen zou je kind in ieder geval kunnen leren.

1. Je mag ruzie maken

Mensen hebben in een relatie nou eenmaal ruzie en maken het daarna weer goed. Ruzies horen bij het leven. Het is daarom juist goed om jullie ruzies niet te verbergen, kinderen voelen deze spanningen toch vaak aan. Laat juist aan je kinderen zien dat je op een respectvolle manier ruzie kan maken door met nuttige argumenten te komen en naar elkaar te luisteren. Leer daarnaast je kinderen dat ondanks jullie meningsverschillen hebben, nog wel van elkaar kan houden. Geen enkele relatie is ruzie-vrij, en dat mogen kinderen ook weten. Als jullie doen alsof jullie nooit ruzie hebben, krijgen kinderen juist een onrealistisch beeld van hoe een gezonde relatie werkt.

2. Praat samen open over geld

Ook mogen jullie kinderen wel (in bepaalde mate) jullie gesprekken over geld horen. Het is juist goed om openlijk over financiën te praten. Praat over bijvoorbeeld de prijzen van dingen, waarom jullie geld uitgeven aan bepaalde zaken, waarom jullie bepaalde dingen juist niet kunnen veroorloven en waarom andere mensen dat wel kunnen. Het geheim houden van financiële zaken zorgt er juist voor dat kinderen opgroeien zonder enig idee van financiën.

Lees ook: 'Omgaan met geld kun je leren'

3. Praat over de politiek samen

Binnen een gezonde relatie ben je actief bezig met het uitdagen van jezelf en elkaar. Je bent soms samen verwikkeld in pittige discussies over maatschappelijke thema’s, zoals politiek. Het is belangrijk om samen over zulke thema’s te blijven praten, ook waar je kinderen bij zijn. Kinderen leren daardoor dat het belangrijk is om maatschappelijk betrokken te zijn.

4. Toon veel affectie

Kijk, dat jullie na een jarenlange relatie niet meer als verliefde pubers aan het ontbijt zitten, is meer dan normaal. Maar tonen jullie nog wel genoeg affectie? En zorgen jullie ervoor dat jullie kinderen dit zien? Kinderen zien de liefde die er is tussen jullie en zullen dit later in hun eigen relatie ook zoeken. Stiekem de hand van je partner even pakken tijdens het autorijden. Elkaar een knuffel geven in de keuken. Alleen maar goed, dat jullie kinderen dit zien.

5. Maak eigen keuzes

Het is belangrijk om in een relatie je eigen keuzes te maken en elkaar hiervoor te respecteren. Ook elkaar complimenteren is één van de belangrijkste dingen die je aan je kinderen kunt laten zien. Ze zien dat jullie elkaar waarderen, maar ook dat jullie ieder nog jullie eigen persoon zijn met eigen keuzes en overwegingen. 

Wat moeten kinderen juist niet weten? 

Ondanks dat jullie deze dingen openlijk aan jullie kinderen moeten laten zien, hoeven kinderen bepaalde dingen juist weer niet van hun ouders te weten. Tja, dat opvoeden makkelijk is heeft niemand beweerd.  Benieuwd naar wat kinderen juist niet hoeven te weten? Lees dan het artikel: '7 dingen die je kind niet hoeft te weten'.

Bron: Scary Mommy

Reageer op artikel:
5x wat je kind van jullie relatie kan leren
Sluiten